Αθήνα: Tους νέους κανονισμούς ετικετοποίησης του βοδινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (ΕΚΑΤΟ) και συνιστά στο αγοραστικό κοινό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων από τους εμπόρους, καθώς αυτές στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας των πολιτών.

Από την 1η Ιανουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ το νέο, αυστηρότερο, ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ετικετοποίηση του βοδινού κρέατος. Εκτός από τα στοιχεία της μονάδας εκτροφής και του σφαγείου, καθίσταται πλέον υποχρεωτική και η αναγραφή του τόπου γέννησης και εκτροφής του ζώου.


Οι νέοι κανονισμοί ετικετοποίησης αναμένεται ότι θα συμβάλουν στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο βοδινό κρέας, καθώς πλέον οι τελευταίοι θα γνωρίζουν τη διαδρομή του από το αγρόκτημα εκτροφής έως το κρεοπωλείο.


Συγκεκριμένα, οι ετικέτες πρέπει να περιλαμβάνουν τις εξής ενδείξεις:


-χώρα γέννησης (κοινοτική ή άλλη)


-χώρα ή χώρες εκτροφής


-αριθμός αναφοράς για την εξασφάλιση του συνδέσμου ανάμεσα στο κρέας και το ζώο: «Σφαγμένο σε: (όνομα χώρας) (αριθμός έγκρισης του σφαγείου)».

Όταν το κρέας προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάστηκαν στο ίδιο κράτος-μέλος η αναφορά επιτρέπεται να δίνεται με τη μορφή: «Προέλευση: (όνομα κράτους μέλους)». Αντίστοιχα ισχύουν όταν προέρχεται από τρίτη χώρα.


Για τον κιμά από βοδινό κρέας στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται ο κωδικός ανιχνευσιμότητας, το κράτος-μέλος της σφαγής του ζώου, το κράτος-μέλος όπου έγινε η επεξεργασίας του κρέατος, το ή τα κράτη-μέλη προέλευσης (αν είναι άλλα από το προηγούμενο).


Οι έμποροι διατηρούν το δικαίωμα να δίνουν επιπλέον πληροφορίες, όπως ένδειξη των κατηγοριών κρέατος, κατόπιν έγκρισης από τις υπεύθυνες αρχές των κρατών-μελών.

health.in.gr