28

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με «οδηγό» τις εταιρείες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, οι οποίες υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.190,70 μονάδες (-0,72%), ο CAC 40 το Παρίσι στις 4.515,52 (-1,56%) και ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 5.194,03 (-1,78%).


Ο φόβος προέρχεται τις τελευταίες ημέρες από την αγορά των ασύρματων τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ. Η Vodafone, για παράδειγμα, υποχώρησε 3,6% όταν η αμερικανική Verizon -εταίρος της σε μία κοινοπραξία- ανέφερε απογοητευτική αύξηση του αριθμού των συνδρομητών της.


Αλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που προέβησαν σε μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ, κυρίως κατά τη διάρκεια του 2000, ακολούθησαν την κατιούσα. Η Deutsche Telekom, η οποία αγόρασε πριν από δύο χρόνια την εταιρεία VoiceStream σε μία συμφωνία ύψους 50 δισ. δολαρίων, υποχώρησε την Πέμπτη κατά 4,1%. Επίσης, η France Telecom (είχε αγοράσει από τη Sprint την Global One) έχασε 3,4%.


Η γαλλική εταιρεία κινητής τηελεφωνίας Orange υποχώρησε 3,2% και η ισπανική Telefonica έχασε 3% περίπου. Η British Telecom ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, κερδίζοντας 2,1%, όταν ο πρόεδρός της έκανε ορισμένες φραστικές υποχωρήσεις από σχέδια που είχε ανακοινώσει λίγες ημέρες νωρίτερα για την επέκταση της δραστηριότητας του ομίλου στο ραδιόφωνο.


Ο FTSE Eurotop 100 διαμορφώθηκε στις 2.793,66 (-1,08%) και ο DJ Euro Stoxx50 στις 3.660,39 (-1,68%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ