27

Αυστηρά πρόστιμα επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις λιανικής, οι οποίες προχώρησαν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις των προϊόντων τους, με αφορμή την κυκλοφορία του ευρώ στην ελληνική αγορά.


Επίσης ο κ. Τσοχατζόπουλος παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σειρά αρτοποιείων, επειδή συντονισμένα (εναρμονισμένη πρακτική) αύξησαν κατά 13% την τιμή του ψωμιού που πωλείται προς 1 ευρώ το κιλό.



Στον εισαγγελέα παραπέμπονται οι βιομηχανίες Ξιφίας, Nestle Ελλάς, 3Ε και Pepsico Ελλάς, καθώς δεν τήρησαν το νόμο που προβλέπει την ενημέρωση του υπουργείου 20 ημέρες πριν προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών.


Παράλληλα, επιβλήθηκαν πρόστιμα από 500 έως 1.000 ευρώ στα καταστήματα Βενέτης, Musses, Αρτος & Υγεία, Β.Μανίκης και Κ.Ματσιάγκα, επειδή δεν ανέγραφαν τις τιμές σε ευρώ και δραχμές.


Σύμφωνα πάντως με τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η κυκλοφορία του ευρώ είναι η αφορμή για ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έως και 10%.


Απάντηση της 3Ε


Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Coca Cola 3Ε εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απαντά στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να παραπέμψει στον εισαγγελέα ορισμένες εταιρείες για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις που έκαναν με αφορμή την κυκλοφορία του ευρώ.


Στην ανακοίνωση η εταιρεία υποστηρίζει ότι με επιστολή της είχε γνωστοποιήσει στο υπουργείο από τις 29 Αυγούστου 2001, την πρόθεση της να προχωρήσει σε αύξηση τιμών και επισημαίνει ότι οι αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Νοεμβρίου 2001 δεν σχετίζονται με την κυκλοφορία του ευρώ.


Τέλος, τονίζει ότι «αντιμετωπίζοντας το θέμα της προσαρμογής στο νέο νόμισμα με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το μέγεθός μας, προχωρήσαμε σε στρογγυλοποιήσεις, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και με γνώμονα πάντα τη μη επιβάρυνση του καταναλωτή».


Τελευταία ενημέρωση: 00.15


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ