Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με «οδηγό» τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι ο ΟΠΕΚ θα συμφωνήσει την επόμενη εβδομάδα στη μείωση της παραγωγής.
27
Έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν την Παρασκευή στις ευρωπαϊκές αγορές, με «οδηγό» τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών. Ο δείκτης των πενήντα ευρωπαϊκών blue chips, Dow Jones Europe Stoxx 50 ενισχύεται κατά 2,18% στις 3.614,39 μονάδες.
BP (+3,4%), Royal Dutch Petroleum (+4,3%) και Total Fina Elf (+1,3%) καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο «σκαρφάλωσε» υψηλότερα κατά 1,7% στα 19,45 δολάρια, εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει στην τέταρτη φετινή μείωση της παραγωγής. Από τις 13 Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 9% αν και από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 19%.
«Είμαι αισιόδοξος ότι οι τιμές του πετρελαίου θα βρουν σύντομα το βηματισμό τους» υπεύθυνος στρατηγικής της Pictet Asset Management, Μάικ Κόλλινς. «Σε ένα αβέβαιο κόσμο η ΒΡ και οι άλλες πετρελαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να δίνουν καλά κέρδη και τα επόμενα τρία χρόνια, ειδικά εάν το πετρέλαιο παραμείνει πάνω από τα 10 δολάρια» προσέθεσε.
Οι μετοχές των DaimlerChrysler, Nokia και Vivendi Universal ενισχύονται, έπειτα από το «άλμα» που σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν) στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο.
Στον αντίποδα η μετοχή της Zurich Financial Services υποχωρεί, καθώς η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία προειδοποίησε για μειωμένη κερδοφορία φέτος.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,56% στις 5.159,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 «σκαρφάλωσε» υψηλότερα κατά 1,64% στις 4.499,34 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 1,15% και διαμορφώνεται στις 4.990,79 μονάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Ιράν ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ – Κηρύχθηκαν 40 ημέρες πένθους
- Νεκροί η κόρη, ο γαμπρός, ο εγγονός και η νύφη του Αλί Χαμενεΐ κατά τις πρωινές επιθέσεις
- Στενά του Ορμούζ: Τα τάνκερ αποφεύγουν το θαλάσσιο πέρασμα μετά τις επιθέσεις στο Ιράν
- Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν
- Η επίθεση στο Ιράν το μεγαλύτερο ρίσκο της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ
- CIA για Ιράν: Ο Χαμενεΐ θα μπορούσε να αντικατασταθεί από σκληροπυρηνικούς των Φρουρών της Επανάστασης
