28

Πρόσκληση στις εργοδοτικές οργανώσεις να αρχίσουν εντός του Ιανουαρίου οι διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών του 2002, τα ωράρια εργασίας και τις άδειες, αποφάσισε να απευθύνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) υπερψήφισε το πλαίσιο των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, που πρότεινε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.


Οι βασικοί άξονες του εν λόγω πλαισίου προβλέπουν τη διεκδίκηση αυξήσεων, σε ποσοστό άνω του 4,5%, για τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων. Επιπλέον, προτείνουν την αύξηση στο 100% του ποσοστού της επιπλέον αμοιβής για εργασία κατά τις αργίες. Η ΓΣΕΕ ρίχνει στο τραπέζι του διαλόγου την πρόταση για την υπογραφή συμφωνίας ειδικού πλαισίου, περί συμμετοχής των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.


Παράλληλα, το πλαίσιο που υπερψήφισε η διοίκηση της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) αφορά στην εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και στην πληρωμή της έκτης ημέρας εργασίας ως υπερωρίας, στην χορήγηση της κανονικής αδείας των 30 ή 25 εργασίμων ημερών (με εξαήμερη ή πενθήμερη εργασία, αντίστοιχα) και στην καθιέρωση απαγορεύσεων απόλυσης των εργαζομένων μητέρων για δύο χρόνια μετά τον τοκετό, καθώς και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.


Η θέσπιση των τετραώρων ως ελάχιστου ημερήσιου χρόνου μερικής απασχόλησης και η προσαύξηση της αμοιβής για αυτά κατά 25%, είναι επίσης ορισμένοι απο τους βασικούς άξονες του πλαισίου που πρότεινε ο κ. Πολυζωγόπουλος. Τέλος, προτείνεται η εξίσωση του ποσοστού των τριετιών μεταξύ εργατών και υπαλλήλων και η απαλλαγή από φόρο της αποζημίωσης αυτής μέχρι του ποσού των 10 εκατ. δρχ., καθώς και η καθιέρωση ειδικών κινήτρων για όσους συμμετάσχουν ως εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

ΜΠΕ