Λονδίνο: «Πίνετε γάλα. Είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου» συστήνουν οι επιστήμονες σε παιδιά και εφήβους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η κατανάλωση γάλακτος συμβάλλει περισσότερο από κάθε συμπλήρωμα ασβεστίου τόσο στην αύξηση της οστικής μάζας όσο και στη διά βίου διατήρησή της.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ διεξήγαγε διετή ερευνητική μελέτη σε 86 κορίτσια ηλικίας 11 έως 12 ετών. Από τα μισά παιδιά ζητήθηκε να λάβουν συμπληρώματα ασβεστίου σε χυμούς φρούτων, ενώ τα άλλα μισά κατανάλωσαν φρουτοχυμούς δίχως τέτοια συμπληρώματα.


Αν και τα κορίτσια που κατανάλωσαν συμπλήρωμα ασβεστίου παρουσίασαν αρχικά αύξηση της οστικής τους μάζας κατά 1,2%, έπειτα από δύο χρόνια οι ειδικοί ανακάλυψαν πως η αύξηση αυτή είχε αναστραφεί.


Ερευνητές της Βρετανικής Ένωσης Οστεοπόρωσης (NOS) επισημαίνουν πως το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται όταν η αποκλειστική πηγή ασβεστίου είναι το γάλα.


«Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως για τα παιδιά και τους εφήβους η κατανάλωση γάλακτος αποτελεί επιτακτική ανάγκη προκειμένου τα οστά τους να είναι γερά και να παραμείνουν έτσι για όλη τους τη ζωή» τονίζει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Έαστελ, ανώτατο στέλεχος της NOS.

health.in.gr