Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην πειρατεία λογισμικού
Την πρώτη (και όχι ιδαίτερα τιμητική) θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην παράνομη διακίνηση λογισμικού. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση IPR, το εν λόγω «εμπόριο» σημειώνει, στην Ελλάδα, ετήσιο τζίρο πάνω από 20 δισ. δρχ.
Τα 23 δισ. δρχ. ξεπερνά ο τζίρος της πειρατείας λογισμικού στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα μια -όχι και τόσο τιμητική- πρωτιά, μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης στη διακίνηση πλαστών προϊόντων λογισμικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Τα Νέα-Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IPR (Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας) τα πλαστά προϊόντα του είδους, με συνολικό τζίρο 23,8 δισ. δρχ, αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 66% της ελληνικής αγοράς, έναντι 51% στην Ισπανία, 46% στην Ιταλία, 42% στην Πορτογαλία, 41% στην Ιρλανδία, 40% στην Ολλανδία και τη Γαλλία, 37% στην Αυστρία, 35% στη Νορβηγία και τη Σουηδία, 34% στην Ελβετία, 33% στο Βέλγιο/Λουξεμβούργο, 29% στη Φινλανδία, 28% στη Γερμανία και 26% στη Βρετανία και τη Δανία.
Ποσό που ξεπερνά τα 10 δισ. δρχ. υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει και η αγορά βιντεοκασσετών, καθώς για κάθε γνήσιο προϊόν κυκλοφορούν 10 πλαστά. Πάντως η εικονά στην εμπορία των DVD δεν παρουσιάζει ανάλογη εικόνα καθώς δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η αντιγραφή τους. πάντως σε πολλά σημεία πώλησης και ενοικίασης έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ύπαρξης δίσκων DVD από άλλες περιοχές (regions), DVD τα οποία σύμφωνα με τα κινηματογραφικά στούντιο δεν πρέπει να κυκλοφορούν και (υποτίθεται) δεν αναπαράγονται από τις συσκευές που κυκλοφορούν στην χώρα μας.
«Χρυσές δουλειές» κάνουν τα τελευταία χρόνια όσοι ασχολούνται με τη μουσική πειρατεία. Τα κατασχεθέντα πλαστά προϊόντα -CD και κασέτες- έφτασαν σε 1.126.964 αντίτυπα, στο διάστημα που μεσολάβησε από το 1993 μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2001. Η αξία των προϊόντων αυτών ξεπέρασε τα 4,5 δισ. δρχ.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας