Υπογραφή διεθνούς συμβάσεως για το διαδικτυακό έγκλημα
Ύστερα από συνεχείς αναθεωρήσεις -25 συνολικά- η Διεθνής Σύμβαση για το Κυβερνοέγκλημα θα υπογραφεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου σε ειδική τελετή στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να υπογραφεί από 30 χώρες.
Την Παρασκευή αναμένεται να υπογραφεί η πρώτη διεθνής σύμβαση «για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο» που καταρτίζεται από το 1997 στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη σύμβαση καθιερώνει την υποχρέωση εναρμονίσεως των εθνικών νομοθεσιών σε θέματα εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο σε θέματα τόσο ποινικού όσο και αστικού Δικαίου.
Κύριο χαρακτηριστικό της διεθνούς αυτής συμβάσεως είναι η υποχρέωση που αναλαμβάνουν τα κράτη – μέλη να ποινικοποιήσουν ορισμένη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.
Η σύμβαση όμως αναμένεται να υπογραφεί και από άλλες χώρες εκτός ΕΕ. Εκτιμάται δε ότι οι υπογραφές θα φτάσουν τις 30, μεταξύ των οποίων αναμένεται να βρεθούν αυτές της Ν. Αφρικής, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά.
Στη σύμβαση αυτή είχε αναφερθεί αναλυτικά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Ι.Αγγελής, στο πρόσφατο συνέδριο που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του ΓΕΣ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο Πολεμικό Μουσείο. Ενδιαφέρουσες διατάξεις, κατά τον κ. Αγγελή, από ουσιαστική ποινική άποψη είναι οι παρακάτω:
1. Παράνομη πρόσβαση (illegal Access).
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμβάσεως κάθε μέλος θα θεσπίσει νομοθετικά και άλλα μέτρα που είναι απαραίτητα για να καθιερώσει ως ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με την εσωτερική του νομοθεσία, την εκ προθέσεως πρόσβαση χωρίς δικαίωμα σε ολόκληρο ή σε μέρος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να ποινικοποιήσει αυτό που στη γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι γνωστό ως hacking.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της συμβάσεως κάθε μέλος θα πρέπει να θεσπίσει νομοθετικά και άλλα μέτρα που είναι απαραίτητα για να καθιερώσει ως ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με την εσωτερική του νομοθεσία, την εκ προθέσεως παγίδευση – υποκλοπή, που γίνεται με τεχνικά μέσα, από μη δημόσια εκπομπή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, από, προς ή μέσα σε ένα σύστημα υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών από ένα σύστημα υπολογιστών, που μεταφέρει τέτοια στοιχεία.
Ένα μέλος μπορεί να απαιτήσει ότι το αδίκημα διαπράττεται με παράνομο σκοπό ή σε σχέση με ένα σύστημα υπολογιστών, το οποίο συνδέεται με άλλο σύστημα.
Προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών στον κυβερνοχώρο. Αποτελεί δηλαδή το άρθρο αυτό, το ηλεκτρονικό αντίστοιχο στον κυβερνοχώρο της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων και της προφορικής συνομιλίας (υποκλοπή).
Στην ελληνική έννομη τάξη η συμπεριφορά αυτή προβλέπεται στο άρθρο 370 Α §§1 και 2 του Ποινικού Κώδικα.
3. Επέμβαση σε δεδομένα (Data interference)
Σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμβάσεως κάθε μέλος θα πρέπει να θεσπίσει τέτοια νομοθετικά και άλλα μέτρα που είναι απαραίτητα για να καθιερώσει ως ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με την εθνική του νομοθεσία, την εκ προθέσεως καταστροφή (damaging), διαγραφή (deletion), χειροτέρευση (deterioration), μεταβολή (alteration), ή απόκρυψη (suppression) δεδομένων χωρίς δικαίωμα.
Προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η ακεραιότητα και η κανονική λειτουργία ή χρήση των αποθηκευμένων δεδομένων ή των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ως εγγύτερο άρθρο στην ελληνική έννομη τάξη μπορεί να θεωρηθεί αυτό της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 381 Π.Κ.).
4. Επέμβαση σε σύστημα (System Interference)
Σύμφωνα με το άρθρο 5 της συμβάσεως κάθε μέλος θα πρέπει να θεσπίσει τέτοια νομοθετικά και άλλα μέτρα, που είναι απαραίτητα, για να καθιερώσει ως ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με την Εθνική του Νομοθεσία, την εκ προθέσεως σοβαρή παρεμπόδιση, χωρίς δικαίωμα, της λειτουργίας ενός συστήματος υπολογιστή, που γίνεται με πρόσθεση, μεταφορά, καταστροφή, διαγραφή, χειροτέρευση, μεταβολή, ή απόκρυψη δεδομένων υπολογιστών.
Το προστατευόμενο έννομο αγαθό στο άρθρο αυτό είναι το δικαίωμα του χρήστη να έχει μια κανονική λειτουργία του υπολογιστή του. Η διάταξη αυτή ποινικοποιεί, αυτό που στην γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι γνωστό ως computer sabotage (δολιοφθορά ηλεκτρονικού υπολογιστή).
5. Κακή χρήση συσκευών (misuse of devices)
Σύμφωνα με το άρθρο 6 της συμβάσεως κάθε μέλος θα πρέπει να θεσπίσει τέτοια νομοθετικά και άλλα μέτρα, που είναι απαραίτητα προκειμένου να καθιερώσει ως ποινικά αδικήματα σύμφωνα με την εθνική του νομοθεσία, την εκ προθέσεως και χωρίς δικαίωμα παραγωγή, πώληση, προετοιμασία για χρήση εισαγωγή, διανομή ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο διάθεση μιας συσκευής συμπεριλαμβανομένου προγράμματος υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί ή προσαρμοστεί πρωτίστως για τους σκοπούς διάπραξης οποιουδήποτε από τα αδικήματα που θεμελιώνονται στα άρθρα 2-5 της συμβάσεως.
Στην ελληνική έννομη τάξη το άρθρο αυτό αντιστοιχεί με το 370 Α §7 Π.Κ. Σύμφωνα με αυτό, όποιος διαθέτει στο εμπόριο ή με άλλον τρόπο προσφέρει για εγκατάσταση τεχνικά μέσα ειδικά μόνο για την τέλεση των πράξεων των §§ 1 και 2 αυτού του άρθρου ή δημόσια διαφημίζει ή προσφέρει τις υπηρεσίες του για την τέλεσή τους τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας