
Έξι χώρες της ΕΕ θα συνεργαστούν για τα πολεμικά αεροπορικά συστήματα του μέλλοντος
Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία και Σουηδία δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν, προκειμένου να τελειοποιήσουν τις τεχνολογίες για την ανάπτυξη αεροπορικών συστημάτων μάχης έως το 2020. Πέντε εταιρείες θα δημιουργήσουν το μαχητικό «5ης γενιάς».
34
Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Σουηδία) δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες να συνεργαστούν, προκειμένου να τελειοποιήσουν από κοινού τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αεροπορικών συστημάτων μάχης έως το 2020. Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών αυτών αποφάσισαν να προχωρήσουν μέχρι το επόμενο θέρος σε μία πρώτη εκτίμηση των αναγκών τους και να προσδιορίσουν τα πολεμικά αεροπορικά συστήματα και τις κατάλληλες τεχνολογίες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας «εναρμόνισης».
Επιπλέον, συμφώνησαν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα ερευνών, ώστε να θέσουν τα θεμέλια των μελλοντικών αεροπορικών συστημάτων μάχης.
Οι υπεύθυνοι των έξι χωρών κάλεσαν τους βιομηχάνους να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα αυτό, και να παρουσιάσουν «νεωτεριστικές» λύσεις και πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν ενδεχόμενες συνεργασίες.
Πέντε κατασκευαστές αεροσκαφών των έξι χωρών έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν προς την κατεύθυνση αυτή: η ιταλική Alenia, η βρετανική BAE Systems, η γαλλική Dassault, η σουηδική Saab και η EADS, η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της γαλλικής Aerospatiale Matra, της γερμανικής DASA και της ισπανικής CASA.
H προοπτική είναι να κατασκευαστεί ένα μαχητικό αεροπλάνο, επανδρωμένο ή μη, που θα πάρει τη σκυτάλη από τα Eurofighter, Gripen και Rafale.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Συρία: Ερευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, ζητά η Διεθνής Αμνηστία
- Σουδάν: Ελλειψη πολιτικής βούλησης για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
- Ιράν: Απαγχονίστηκαν 2 άνδρες, ο ένας για «κατασκοπεία» υπέρ της Μοσάντ και ο άλλος γιατί «σκότωσε» αστυνομικό
- Θάνατος Μάθιου Πέρι: Φυλάκιση 2 ετών σε πρώην παραγωγό του Χόλιγουντ για την παράνομη διακίνηση κεταμίνης
- Διαψεύδουν τα ΗΑΕ ότι ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη χώρα, μεσούντος του πολέμου κατά του Ιράν
- Περού: Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Σάντσες περνάει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών
