31

Ανοιξαν στις 8 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) οι κάλπες στα 1.668 εκλογικά κέντρα στο Κόσοβο, στα 177 στη Σερβία, και στα 15 στο Μαυροβούνιο, για την ανάδειξη 120 αντιπροσώπων της Βουλής της επαρχίας αυτής, η οποία βρίσκεται από το 1999 υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.


Και οι τρεις Κοσοβάροι ηγέτες, ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, του Δημοκρατικού Σύνδεσμου του Κοσόβου, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, και ο Ραμούς Χαραντινάι του κόμματος της Συμμαχίας για το μέλλον του Κόσοβου, βγαίνοντας από τα εκλογικά κέντρα στα οποία ψήφισαν, δήλωσαν ότι η σημερινή ημέρα είναι η σημαντικότερη στην ιστορία του Κόσοβου, διότι αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα προς την ανεξαρτησία.


Έως το μεσημέρι δεν είχαν δοθεί λεπτομέρειες όσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, όμως στην Πρίστινα, στα εκλογικά κέντρα έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές πολιτών που περιμένουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Η κατάσταση είναι πολύ ήρεμη χωρίς έντονη παρουσία αστυνομικών στους δρόμους, ενώ οι αρχές της KFOR και του ΟΑΣΕ έχουν δηλώσει ότι περίπου 4.200 Αλβανοί και ξένοι αστυνομικοί έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποσοστό συμμετοχής της σερβικής μειονότητας στις εκλογές αυτές.


Ο Bετόν Σουρόι -ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της επαρχίας και εκδότης της μεγαλύτερης εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε»- δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να γίνει πιο σαφές ποιές θα είναι οι αρμοδιότητες της νέας Βουλής, και των νέων θεσμών που θα αναδειχθούν από τις εκλογές αυτές.


Η νέα Βουλή και ο πρόεδρος της επαρχίας δεν θα έχουν αρμοδιότητες για να αποφασίσουν για την εξωτερική πολιτική, την Αμυνα, τη δημόσια τάξη και επίσης δεν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον και το status του Κοσσυφοπεδίου.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ