Τροφή για σκέψη: Το πρόγευμα βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη
Νέα Υόρκη: To πρόγευμα βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία της μνήμης στα ηλικιωμένα άτομα, όπως προκύπτει από έρευνα Καναδών ερευνητών. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευσή τους στο American Journal of Clinical Nutrition, τα ευεργετικά αποτελέσματά του διαρκούν περισσότερο, εάν το πρωινό αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες.
Νέα Υόρκη: To πρόγευμα βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία της μνήμης στα ηλικιωμένα άτομα, όπως προκύπτει από έρευνα Καναδών ερευνητών. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευσή τους στο American Journal of Clinical Nutrition, τα ευεργετικά αποτελέσματά του διαρκούν περισσότερο, εάν το πρωινό αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες.
Σε συνοδευτικό editorial, ο Δρ Τζον Μόρλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις σημειώνει ότι «παρ΄ όλο που οι επιδράσεις της διατροφής (στη νοητική απόδοση) είναι μικρές, όταν οι ηλικιωμένοι αρχίζουν να παρουσιάζουν ήπια εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, η διατροφή ίσως παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της διαδικασίας».
Η έρευνα της ομάδας της Δρ Κάρολ Γκρίνγουντ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο σίγουρα συνηγορεί στη θεωρία αυτή: οι ηλικιωμένοι εθελοντές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε τεστ μνήμης, απλώς παίρνοντας πρόγευμα, και μάλιστα σε χρονικό διάστημα μόλις 15 λεπτών από τη λήψη της τροφής.
Τα 22 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, ηλικίας 61 έως 79 ετών, υποβλήθηκαν σε ολονύχτια νηστεία και στη συνέχεια κατανάλωσαν ρόφημα που περιείχε ένα από τα τρία βασικά διατροφικά στοιχεία: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη ή κάποιο βιολογικά αδρανές υλικό (ρόφημα placebo).
Με εξαίρεση τo placebo, όλες οι τροφές οδήγησαν σε βελτίωση της μνήμης 15 μόλις λεπτά μετά τη λήψη. Ωστόσο, η θετική επίδραση των υδατανθράκων διατηρήθηκε πολύ περισσότερο, έως και πάνω από μία ώρα μετά την κατάποση.
Πάντως, η παρατήρηση ότι οι πρωτεΐνες και τα λίπη βελτιώνουν άμεσα τις νοητικές λειτουργίες εξέπληξε τους επιστήμονες, καθώς είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιεί ως «καύσιμο» μόνο τη γλυκόζη, που προέρχεται από τη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων. «Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η γλυκόζη παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι η μόνη» εξηγεί η Δρ Γκρίνγουντ στο Reuters Health.
Επομένως, αναφέρει η ίδια, τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να προτιμούν ένα παχυντικό ντόνατ, από το να παραλείψουν το πρόγευμα εντελώς.
Πάντως, «δεν θα θέλαμε να τρώτε ντόνατ όλη την ώρα» σπεύδει να διευκρινίσει.
health.in.gr
- Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η γραμμή των τρένων στο τμήμα Λάρισα – Λειανοκλάδι – Λάρισα
- Τέλος το κρυφτό: Τζίτζι Χαντίντ και Μπράντλεϊ Κούπερ στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη
- Βλέμμα-σαγόνι: Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος Μάρτιν Παρ – Γελοιότητα, Θάτσερ και ηλιοκαμένη αλήθεια
- Λάντο Νόρις: «Η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει, νόμιζα πως δεν θα κλάψω» (vid+pics)
- «Έμεινα έγκυος και με απέλυσαν» – Ο «Γολγοθάς» και η «ποινικοποίηση» της εγκυμοσύνης στον εργασιακό χώρο
- Άγρια αστυνομική βία σε 13χρονο μαθητή στο Ίλιον – Προσπάθεια συγκάλυψης καταγγέλλουν οι γονείς στο in



