Οι διοξίνες και το PCB στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ
Η μείωση της ανώτατης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης διοξινών στα τρόφιμα και η θέσπιση συστήματος ταχείας προειδοποίησης για ενδεχόμενη μόλυνση στην τροφική αλυσίδα περιλαμβάνονται σε πρόταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας.
36
Δέσμη μέτρων για τη μείωση των διοξινών και των επικίνδυνων χημικώνενώσεων PCB (πολυχλωροδιφαινύλια) στο περιβάλλον, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές υιοθέτησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή πρότεινε προς το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας να μειωθούν τα επιτρεπόμενα -από την επιστημονική επιτροπή της ΕΕ για τη Διατροφή- όρια στη συγκέντρωση διοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό και να καθοριστούνπλέον στα 14 πικογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους εβδομαδιαίως. Σημειώνεται ότι περίπου το 90% από τις διοξίνες που συγκεντρώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχεται από τη διατροφή.
Προτείνεται ακόμη να γίνει μια αναλυτική αποτίμηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις των διοξινών και των χημικών ουσιών PCB. Παράλληλα, θα προωθηθεί μια στρατηγική σε κοινοτικό επίπεδο για τη βελτίωση του ελέγχου στη συγκέντρωση των διοξινών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, η οποία θα προβλέπει:
– Τον καθορισμό «ανώτατων ορίων» στη συγκέντρωση διοξινών, πέραν των οποίων ένα προϊόν θα θεωρείται ακατάλληλο για κατανάλωση.
– Τη θέσπιση ενός συστήματος «ταχείας ειδοποίησης» για τον εντοπισμό ενδεχόμενης υπερβολικής συγκέντρωσης διοξινών σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
– Την εκπλήρωση «στόχων στη μείωση της συγκέντρωσης» διοξινών σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
health.in.gr
- ΒΗΜΑ: Έρχεται την Κυριακή με τον Γ’ τόμο του Ετυμολογικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη
- Σεισμός στην Ήπειρο – Περισσότερα από 140 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές – Σε εξέλιξη οι έλεγχοι
- Σάρα Τοσκάνο: Η σύζυγος του Λάμπρου Φισφή χορεύει oriental στο νέο επεισόδιο του Έχω Παιδιά (εικόνες)
- Τραμπ: Δεν θα σας πω τα σχέδιά μου, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος με τον νέο ηγέτη του Ιράν
- Πότε ένας πόλεμος ονομάζεται παγκόσμιος – Ποια είναι τα βασικά κριτήρια
- Οι απειλές θανάτου ανάγκασαν πέντε ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής Ιράν να ζητήσουν άσυλο στην Αυστραλία

