Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;
Στην επόμενη έκδοση των Windows η Microsoft ενσωματώνει μια αρχιτεκτονική με το ελληνικό όνομα Palladium που σε συνεργασία με ειδικό hardware θα ελέγχει όλες τις ενέργειες του χρήστη, εξασφαλίζοντα
Στην επόμενη έκδοση των Windows η Microsoft ενσωματώνει μια αρχιτεκτονική με το ελληνικό όνομα Palladium που σε συνεργασία με ειδικό hardware θα ελέγχει όλες τις ενέργειες του χρήστη, εξασφαλίζοντας ότι καμία δραστηριότητα δεν θα εκτελείται χωρίς την έγκριση του «ιδιοκτήτη», αλλά και του δημιουργού κάθε προγράμματος ή αρχείου.
Στόχος είναι να επιτευχθεί το λεγόμενο Trustworthy Computing που αν και δεν θα μας σώσει από τους ιούς και το spamming, υπόσχεται ότι θα προστατέψει καλύτερα τα προσωπικά μας δεδομένα.
Δυστυχώς όμως για να το επιτύχει αυτό θα δώσει στον κατασκευαστή κάθε προγράμματος τη δυνατότητα να εμποδίζει τη συνεργασία του με άλλες εφαρμογές και στον δημιουργό κάθε αρχείου την ευχέρεια να ελέγχει τη χρήση του, ενώ η Microsoft θα μπορεί να καθορίσει όποτε το κρίνει σκόπιμο ποια προγράμματα θα τρέχουν στον υπολογιστή μας και τι εργασίες θα επιτρέπονται σε αυτά (π.χ, ποιες σελίδες θα βλέπουμε στο Internet ή ποια τραγούδια θα ακούμε).
Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που ακούγοντας για το Palladium δεν θυμούνται τον Όμηρο (το Παλλάδιο ήταν ένα ξύλινο άγαλμα που η παρουσία του καθιστούσε την Τροία άτρωτη από τους εχθρούς της), αλλά τον Πλάτωνα που πρώτος έθεσε το ερώτημα «Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;»
Μπορούμε αλήθεια να αφήσουμε ανεξέλεγκτες ιδιωτικές εταιρείες να αποφασίζουν τι είναι καλό για μας και τι όχι; Μήπως παραδίδοντας τον έλεγχο τον υπολογιστών μας σε τρίτους γινόμαστε δέσμιοι των επιθυμιών, των ιδεολογιών και των συμφερόντων τους; Καλύτερα να μην το ριψοκινδυνέψουμε.
- Euroleague: Με Γιαβόρ το Μονακό-Ολυμπιακός, ποιοι σφυρίζουν στο Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις
- Με προσωπική χορηγία δημάρχου αποκαταστάθηκε κατοικία
- «Εμμονικός με την όπερα και το μπαλέτο»: Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έχει επιτεθεί στις «ετοιμοθάνατες τέχνες» ήδη από το 2019
- Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία για εμπλοκή στην πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας στο Μπριάνσκ
- Στο Α’ Νεκροταφείο η πολιτική κηδεία του Γιώργου Βότση
- Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και υβριδικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες – Πυρά από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
