Με την συνεισφορά της General Motors, η AVTOVAZ παρουσίασε το ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο Antel 2 που βασίζεται στο υπάρχον Lada 111 Grand Tour και εξοπλίζεται με σύστημα ενεργειακών κυψέλων (fuel cells) που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υδρογόνο.



Μετά από μια πολύπλοκη χημική διεργασία παράγεται ρεύμα το οποίο διοχετεύεται σε έναν ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος, ισχύος 60kW (82 ίππων) που περιστρέφει τους εμπρός κινητήριους τροχούς.




Το υδρογόνο αποθηκεύεται σε υγρή μορφή σε δεξαμενές χωρητικότητας 90 λίτρων υπό πίεση 400bar εξασφαλίζοντας αυτονομία περίπου 350 χιλιομέτρων. Το Antel 2 είναι επίσης εξοπλισμένο με συσσωρευτές υδριδίου του νικελίου που προσφέρουν επιπλέον ισχύ σε αυτή που παράγουν οι κυψέλες. Μια άλλη συστοιχία συσσωρευτών αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο ηλεκτροκινητήρας κατά την επιβράδυνση του αυτοκινήτου.



Ο συνολικός βαθμός απόδοσης της μονάδας κυψελών φτάνει σύμφωνα με τον κατασκευαστή της το 60% και είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των συμβατικών αυτοκινήτων. Οι εκπομπές ρύπων είναι μηδενικές καθώς εκλύονται μόνο υδρατμοί ενώ η πρακτικότητα του αυτοκινήτου δεν μειώνεται αφού ο χώρος αποσκευών διαθέτει τον ίδιο όγκο με αυτόν του απλού Lada 111.



Πηγή: Lada Hellas

auto.in.gr