Η General Motors σκοπεύει μέχρι το 2002 να έχει βγει από τη γραμμή παραγωγής το πρώτο αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cell). Αυτό θα επιτευχθεί χάρη στη σημαντική τεχνολογική πρόοδο που σημείωσε η εταιρεία στο συγκεκριμένο τομέα τους τελευταίους μήνες.



Τα αυτοκίνητα που θα δουν το δρόμο προς την παραγωγή θα βασίζονται στα ήδη υπάρχοντα συμβατικά μοντέλα και δεν θα εξελιχθούν κάποια καινούρια. Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, το φουτουριστικό πρωτότυπο Precept, το sedan που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το υβριδικό Honda Insight που ήδη διατίθεται στην αμερικανική αγορά, θα μπει στα συρτάρια της εταιρείας και δεν θα βγει στην παραγωγή.



Ο Byron McCormick, διευθυντής του τμήματος Global Alternative Propulsion Centre της GM, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμές στην τωρινή γενιά επεξεργαστών βενζίνης, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα καταλύτη που προσφέρει περισσότερο από 80% αποδοτικότητα.



Ο καταλύτης αυτός θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη γενιά του επεξεργαστή καυσίμου σε ένα Chevrolet S-10, το οποίο η GM σκοπεύει να παρουσιάσει στις αρχές του 2002. Ο επεξεργαστής θα είναι 50% ελαφρύτερος, ο μισός σε διαστάσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά και θα τίθεται σε λειτουργία σε λιγότερο από τρία λεπτά, σε σύγκριση με αυτούς της προηγούμενης γενιάς που χρειάζονταν 12 με 15 λεπτά.



Παράλληλα, η GM σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα ενιαίο σύστημα με τον προηγμένο επεξεργαστή καυσίμου και μία κυψέλη καυσίμου που θα αποδίδει 25KW. H GM επέλεξε το σύστημα 25KW ως βάση, επειδή πλησιάζει τη συνολική αποδοτικότητα που απαιτείται για τη χρήση στα αυτοκίνητα.



Χωρίς αμφιβολία, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να διαθέσουμε στην αγορά τις κυψέλες καυσίμου δήλωσε ο Byron McCormick. Αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε νέες τεχνολογίες. Χρειαζόμαστε φθηνότερα υλικά που δεν θα υστερούν σε αξιοπιστία και θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Χρειαζόμαστε επίσης αξιόπιστη και ασφαλή υποδομή που θα κάνει το υδρογόνο τόσο διαθέσιμο όσο η βενζίνη σήμερα.



Το πρόβλημα για την εφαρμογή της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου ακούει στο όνομα αποθήκευση και ανεφοδιασμός, καθώς το υδρογόνο δεν είναι εύκολο στη χρήση του. Ωστόσο, η GM πιστεύει ότι το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος και γι αυτόν το λόγο εξελίσσει επεξεργαστές βενζίνης ως γέφυρα μεταξύ των σημερινών κυψελών καυσίμου και των αυτοκινήτων που θα κινούνται με υδρογόνο στο μέλλον.



Ο νέος καταλύτης της GM λέγεται ότι έδωσε και τη λύση στο πρόβλημα που βασάνιζε τους μηχανικούς της, στο ότι δηλαδή καταστρέφονταν οι καταλύτες από τους κραδασμούς κατά την οδήγηση. Σε μια κυψέλη καυσίμου ο καταλύτης έχει καθοριστική σημασία, καθώς βοηθά στο να μετατραπεί το καύσιμο σε ηλεκτρισμό.



Ο νέος καταλύτης στηρίζεται σε μία κυψέλη που τον διατηρεί σταθερό, απορροφά τους κραδασμούς και δεν επιτρέπει να σπάσει. Η GM πραγματοποίησε εξαντλητικές δοκιμές στο σύστημα που διήρκεσαν συνολικά πάνω 1.000 ώρες χωρίς να μειωθεί η απόδοσή του.

auto.in.gr