Ο Νικόλας Τομπάζης μιλά για τη Ferrari F60
Στην παρουσίαση της νέας Ferrari F60 για το προσεχές πρωτάθλημα της Formula 1, που ξεκινά στις 29 Μαρτιου 2009 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο Έλληνας αρχισχεδιαστής της Scuderia, Νικόλας Τομπάζης, εκπροσώπησε την ομάδα ως επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος.
Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Imperial του Λονδίνου το 1992, ο Ν. Τομπάζης πέρασε πέντε χρόνια στο τμήμα αεροδυναμικής της Benetton F1. Το 1997 μπήκε στο ίδιο τμήμα της Ferrari και ένα χρόνο αργότερα προήχθη σε επικεφαλής αεροδυναμιστή της ιταλικής ομάδας.
Το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και το 2004 γύρισε στη Formula 1 – αλλά αυτή τη φορά στη McLaren, ως επικεφαλής αεροδυναμιστής. Ένα χρόνο αργότερα πήρε τον τίτλο του «Vehicle Project Director», αλλά το 2006 επέστρεψε στο Maranello, ως αρχισχεδιαστής.
Κατά συνέπεια, ο Νικόλας Τομπάζης κάνει πρωταθλητισμό σε όλη του την καριέρα στη F1 και έχει συμβάλλει στο σχεδιασμό ορισμένων εκ των ταχύτερων μονοθεσίων της τελευταίας δεκαπενταετίας! Στην παρουσίαση της F60, του τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις από ομάδα δημοσιογράφων.
-Πιστεύετε ότι φέτος, δεδομένων των αλλαγών στους κανονισμούς, δεν θα είναι εφικτό να εξελίσσεται το μονοθέσιο στη διάρκεια της σεζόν για να καλυφθεί το αναπόφευκτο μειονέκτημα στην αρχή;
Τομπάζης: «Πολλοί κανονισμοί, όσον αφορά στην αεροδυναμική, είναι εντελώς νέοι. Η ταχύτητα εξέλιξης θα είναι το βασικό θέμα. Όποιος γνωρίζει πως να εξελίσσεται ταχύτερα, θα είναι και καλύτερος από τους άλλους. Μπορούμε να δουλεύουμε στην εξέλιξη του μονοθεσίου την Παρασκευή σε κάθε αγώνα. Πριν αρχίσει η χρονιά υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης. Κι αν είμαστε επικεφαλής στον πρώτο αγώνα, σημαίνει ότι μπορούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι».
-Το αυτοκίνητο δείχνει μεγαλύτερο σε μήκος σε σχέση με πέρσι.
Τομπάζης: «Πρέπει να πω ότι το μεταξόνιο είναι κάτι ιδιαίτερα υπερεκτιμημένο. Δεν είναι καθόλου σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο μήκος είναι απλώς ένα οπτικό εφέ».
-Πόσο θα αλλάξει το μονοθέσιο από τώρα μέχρι τον πρώτο αγώνα;
Τομπάζης: «Η F60 θα αλλάξει αρκετά για το πρώτο Grand Prix. Κυρίως διότι φέτος πολλά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία θα προοδεύει κάθε ομάδα. Θέλουμε να επιλύσουμε κάθε μηχανικό ζήτημα και κάθε πρόβλημα αξιοπιστίας. Θέλουμε, επίσης, να μεγιστοποιήσουμε την αεροδυναμική εξέλιξη. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το μονοθέσιο θα είναι, σε εμφάνιση, αρκετά διαφορετικό στον πρώτο αγώνα».
auto.in.gr
- Ιωάννινα: Συνελήφθη 36χρονος που έδωσε κοκαΐνη στον ανήλικο γιο του – Στο νοσοκομείο ο 14χρονος
- Σε εορταστικό κλίμα και με ανταλλαγή ευχών για τη νέα χρονιά η κοπή της Βασιλόπιτας στον Δήμο Πειραιά
- Χανιά: Έπεσε η κεραία της ΕΡΤ στην περιοχή της Σούδας – Καταγγελίες για δολιοφθορά
- Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ευχήθηκε καλή χρονιά σε… όλες τις γλώσσες ξεκινώντας με ελληνικά (vid)
- Διεγράφησαν πάνω από 308 χιλιάδες φοιτητές από τα πανεπιστήμια – Πανηγυρισμοί από το υπ. Παιδείας
- BTS: Οι «βασιλιάδες» της K-pop επιστρέφουν με νέο άλμπουμ μετά από 6 χρόνια σιωπής
