GP Σιγκαπούρης 2009, ελεύθερες δοκιμές: Πίσω στον τόπο του εγκλήματος!
Ατύχημα του Romain Grosjean ακριβώς στο ίδιο σημείο με την εσκεμμένη πρόσκρουση του Nelsinho Piquet! - Ταχύτερος ο Sebastien Vettel, που προσπαθεί να πλησιάσει τις Brawn GP και McLaren-Mercedes.
Κατά ένα σχεδόν αδιανόητο παιχνίδι της τύχης, στις σημερινές ελεύθερες δοκιμές του GP Σιγκαπούρης 2009 ο Romain Grosjean προσέκρουσε ακριβώς στον ίδιο τσιμεντένιο τοίχο που είχε πέσει ο προκάτοχος της θέσης του, Nelsinho Piquet, στο σκανδαλώδες εσκεμμένο του ατύχημα στον περσινό αγώνα του ασιατικού λιμανιού!
Φυσικά αυτή τη φορά του ατύχημα του Γάλλου ήταν ακούσιο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το νέο διευθυντή της Renault, Bob Bell, να εκφράσει την δυσφορία του για αυτή την ειρωνία της τύχης, ούτε τους δημοσιογράφους του κατάμεστου γραφείου Τύπου να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα!
Στα αγωνιστικά, τώρα, ο Sebastien Vettel (RBR) σημείωσε τον πρώτο χρόνο, αλλά η κοινή εντύπωση είναι ότι το πέτυχε με μικρό φορτίο καυσίμου. Διότι κέρδισε 0,45 στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι της πίστας, που δεν ταιριάζει στο μονοθέσιο RB5.
Αντιθέτως, τα σημεία φρένων / αργών στροφών/ επιτάχυνσης / φρένων κ.ο.κ. ευνοούν την ανωτερότητα της μηχανικής πρόσφυσης των Brawn GP και McLaren-Mercedes, την οποία η πρώτη επέδειξε στο Μονακό και στη Μόντσα και η δεύτερη στη Βουδαπέστη.
Στο πριγκιπάτο και στην Ουγγαρία χρησιμοποιήθηκε σχεδόν όση αρνητική άντωση απαιτείται στη Σιγκαπούρη, που είναι το σιρκουί υψηλότερης άντωσης όλου του προγράμματος της Formula 1, συνεπώς η Brawn GP και η McLaren-Mercedes θα πρέπει να θεωρούνται τα σημεία αναφοράς εδώ.
Μάλιστα, τόσο ο Jenson Button (Brawn) όσο και ο Lewis Hamilton (McLaren), με τον κατά γενική ομολογία ισχυρότερο όλων κινητήρα της Mercedes-Benz, ήταν πολύ γρήγοροι στα πρώτα τμήματα του σιρκουί πριν χαλάσουν οι γρήγοροι γύροι τους από το συχνό, σήμερα, κυκλοφοριακό πρόβλημα στο στενό λιμάνι.
Πάντως, η RBR βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τα τελευταία Grands Prix κι ο Sebastien Vettel, που κατάφερε σήμερα να προσεγγίσει τις ενδεδειγμένες ρυθμίσεις, ελπίζει να φύγει από τη Σιγκαπούρη έχοντας διατηρήσει τις απελπιστικά αμυδρές του ελπίδες για το τίτλο.
Τα πράγματα δείχνουν καλύτερα από ό,τι στη Μόντσα, είπε ο Γερμανός. Αλλά τις Παρασκευές είναι πάντοτε δύσκολο να ξέρεις πόσο γρήγορος είσαι και το πρόβλημα εντείνεται όταν οι οδηγοί συναντούν κυκλοφοριακό πρόβλημα. Θα μελετήσουμε τους χρόνους, αλλά δείχνουμε καλύτεροι από τον τελευταίο αγώνα.
Δεν μπορείς ποτέ να έχεις τέλειο μονοθέσιο εδώ. Πάντοτε θα κάνεις συμβιβασμούς για τις ανωμαλίες και για την τραχύτητα της ασφάλτου. Αν έχεις καλή αίσθηση με το αυτοκίνητο μπορείς να πιέσεις. Αισθάνομαι πολύ άνετα.
Ο Lewis Hamilton είπε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στις δοκιμές κατάταξης (Σάββατο 26/09, 17:00), αλλά παραδέχθηκε ότι για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ με τις ρυθμίσεις στις ελεύθερες δοκιμές αύριο και να επιλύσει τα προβλήματα υποστροφής.
Μου λείπει ταχύτητα σε ορισμένα σημεία και πρέπει να δουλέψω για αυτό. Δεν έχω μεγάλα προβλήματα, είχα απλά κάποια σκαμπανεβάσματα και δεν είμαι όσο γρήγορος ήλπιζα. Όταν η πίστα καθαρίσει λίγο θα καταλάβουμε καλύτερα τα ελαστικά, είπε ο πρωταθλητής.
Από την εξίσωση της κορυφής αυτή τη φορά λείπει η Ferrari, παρότι οι διαδοχικές θέσεις στο βάθρο του Kimi Raikkonen δείχνουν ότι το μονοθέσιο F60 είναι καλό σε κάθε τύπου σιρκουί. Μάλιστα, η Scuderia δηλώνει απαισιόδοξη ότι θα περάσει στην πρώτη δεκάδα της σειράς εκκίνησης.
Ο Giancarlo Fisichella είπε ότι το μονοθέσιο ήταν πολύ νευρικό και απέτυχε να εντοπίσει αξιοπρεπείς ρυθμίσεις, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα του γυρολογίου της μαλακότερης γόμας. Η Ferrari έχει παύσει από καιρό την εξέλιξη της F60, την ώρα που πολλές ομάδες (όπως η BMW Sauber και η Toyota) ταξίδεψαν στη Σιγκαπούρη με σημαντικές αεροδυναμικές αναβαθμίσεις.
Διαβάστε τους αναλυτικούς χρόνους της πρώτης και της δεύτερης περιόδου ελεύθερων δοκιμών του Grand Prix Σιγκαπούρης, 14ου φετινού αγώνα της Formula 1.
auto.in.gr
- Μπενίτεθ: «Δεν θα είναι εύκολο αλλά θα επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό στο επίπεδό του»
- Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας: Η πάλη ήταν τοπική, το παιχνίδι ήταν παγκόσμιο
- Πυρετός των data center στην Ανατολική Αττική – Κάτοικοι ανησυχούν για ενέργεια και νερό
- Τεχνητή νοημοσύνη: Οι ανάγκες για ενέργεια βάζουν ξανά μπρος τα φουγάρα των «βρόμικων» καυσίμων
- ΗΠΑ: «Θα λογοδοτούμε σε όλους τους Νεοϋορκέζους» – Ο Μαμντάνι για τη φορολογία των πλουσίων
- Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ο Γουίλ Σμιθ – «Ήταν μια τραυματική εμπειρία»



