35

«Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της ακολουθούμενης πολιτικής. Επιδίωξή μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο την επίτευξη της πραγματικής σύγκλησης». Αυτό δηλώνει, λίγο πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2002, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία, τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταβληθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2002, από ενδεχόμενη ανατίμηση του πετρελαίου ή την πτώση του ευρώ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, ο κ. Δρυς δηλώνει ότι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού στηρίζεται πάνω σε υποθέσεις για την ελληνική οικονομία που ίσχυαν πριν από την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ».


Ο υφυπουργός Οικονομικών εκτιμά, πάντως, «ότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή ακόμα για να διακινδυνεύσουμε τις όποιες εκτιμήσεις και προβλέψεις». Εάν υπάρξει θέμα αναθεώρησης των δημοσιονομικών προβλέψεων για το 2002, συνεχίζει ο κ. Δρυς, οι όποιες τροποποιήσεις και προσαρμογές θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. «Για το προσχέδιο δεν τίθεται λοιπόν θέμα αναθεωρήσεων» αναφέρει.


Ο κ. Δρυς αποκλείει το ενδεχόμενο να περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες, λόγω των οικονομικών συνεπειών από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. «Οι σχεδιασμοί μας και ιδιαίτερα οι στόχοι μας στην κοινωνική πολιτική, όχι μόνο εξακολουθούν να παραμένουν σταθεροί, αλλά είναι επίσης στην πρώτη προτεραιότητα» δηλώνει χαρακτηριστικά.


Σε ερώτηση για τον αν τίθεται θέμα υπέρβασης των δαπανών για το 2002, ο υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ο προϋπολογισμός για το 2001 εκτελείται κανονικά και οι δαπάνες ευρίσκονται εντός των τιθέντων στόχων». «Νομίζω», προσθέτει, «ότι τείνει να αποτελεί πάγια συνήθεια κάθε χρόνο να εκφράζονται φόβοι και κίνδυνοι για αποκλίσεις και υπερβάσεις και κάθε χρόνο η πραγματικότητα να μην επιβεβαιώνει αυτές τις προβλέψεις. Δεν πιστεύουμε λοιπόν ότι πρέπει να λάβουμε τώρα νέα μέτρα».


Τέλος σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Δρυς επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα θέματα που εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. «Έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2002».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ