
Η χώρα μας δεν κινδυνεύει από χτυπήματα όπως αυτά στις ΗΠΑ, εκτιμά ο Χρυσοχοΐδης
Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί έδαφος εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας ανάλογης με αυτή στις ΗΠΑ εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δηλώσεις για το ίδιο θέμα κάνουν στον κυριακάτικο Τύπο και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
35
Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί έδαφος εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας ανάλογης με αυτή στις ΗΠΑ εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δηλώσεις για το ίδιο θέμα κάνουν στον κυριακάτικο Τύπο και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι το πλέγμα των νέων μέτρων ασφαλείας που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο των συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ «δημιουργεί μεγάλες ευθύνες στους τομείς του ελέγχου των μαζικών μετακινήσεων και της λαθρομετανάστευσης». Όπως τονίζει, προβλέπεται η εφαρμογή ανελαστικών πρακτικών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι νέοι κίνδυνοι.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτηρίζει βάσιμες τις πληροφορίες για «δράση κλιμακίων του Μπιν Λάντεν σε Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια» και βεβαιώνει ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή το θέμα».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι η χώρα μας είναι ασφαλής. «Χτίζουμε την ασφάλεια μεθοδικά και επίμονα, και για τους Έλληνες και για τους ξένους που ζουν εδώ» αναφέρει.
Ερωτηθείς για τον αν πιστεύει ότι μπορεί στον ελλαδικό χώρο να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα με τη μορφή αυτού της Νέας Υόρκης, ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντά: «Ο ρόλος της χώρας μας στα διεθνή πράγματα δεν είναι συμβατός με τέτοιας κλίμακας τρομοκρατικές – πολεμικές πράξεις. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε ό,τι αφορά το μέγεθος του κινδύνου για την Ελλάδα, που είναι ανάλογος της ευρωπαϊκής μεσογειακής φιλειρηνικής ταυτότητάς της».
Όσον αφορά στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει ότι η εν λόγω οργάνωση «ασκεί μια κλασικού τύπου τρομοκρατία όλα αυτά τα χρόνια». Δεν νομίζω, συνεχίζει «ότι υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει την τακτική της, να διολισθήσει σε επίπεδο τρομοκρατίας – πολέμου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο κακή από τις οργανώσεις που κάνουν εγκλήματα τυφλής και μαζικής τρομοκρατίας. Σε ό,τι αφορά τη 17Ν, για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διαρκή και συστηματική προσπάθεια εξιχνίασης των εγκλημάτων της».
Γιώργος Σουφλιάς
Ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας στο ΒΗΜΑgazino, τονίζει:
«Όποια σημαία και αν σηκώνει η τρομοκρατία, εμείς δεν πρέπει να δεχτούμε την απόλυτη βαρβαρότητα. Η Ελλάδα πρέπει να συνταχτεί με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια να χτυπηθεί η τρομοκρατία, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει προβληματισμός και για τα αίτια που γενούν την τρομοκρατία αλλά και για τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα αντιμετωπιστεί».
Τηλέμαχος Χυτήρης
Ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής επισημαίνει ότι «αν χρειαστεί οι χώρες – μέλη να αποστείλουν και στρατεύματα, τότε, στο μέρος που μας αναλογεί, θα ανταποκριθούμε όπως οφείλουμε».
Ο κ. Χυτήρης εκτιμά, μάλιστα, ότι «η καθυστέρηση που σημειώνεται από την πλευρά της Αμερικής είναι ενδεικτική των συνεχών διαβουλεύσεων και του σκεπτικισμού που υπάρχει».
Μιχάλης Λιάπης
Ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης μιλώντας στην ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ «αρχίζει μια νέα εποχή όπου επιχειρείται μια νέα παγκόσμια ισορροπία. Με την Αμερική να αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της, ούτε να επιβάλλει μονομερώς την πολιτική της χωρίς υψηλό κόστος. Και με την Ευρώπη να αναλαμβάνει πια ενεργότερο παγκόσμιο ρόλο».
Ο κ. Λιαπης εκτιμά ότι η ΕΕ «ορθά στηρίζει τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Αυτό, όμως, «δεν σημαίνει ότι ότι οι μακροχρόνιες στρατηγικές της ταυτίζονται πλήρως με αυτές της Αμερικής».
Ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ταυτιστεί με την Αμερική, καθώς τα συμφέροντά της βρίσκονται στην προοπτική μιας ισχυρής ΕΕ.
Πέτρος Ευθυμίου
Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, δηλώνει στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής ότι «το ζητούμενο δεν είναι να μπει ο πλανήτης σε μια λογική ανακύκλωσης τυφλών χτυπημάτων, αλλά να δημιουργήσει κανείς ένα σταθερό σύστημα ασφάλειας για τις διεθνείς σχέσεις σε όλο τον πλανήτη».
Κατά τον κ. Ευθυμίου, η Ελλάδα «πρέπει να σχεδιάσει την πολιτική της με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και με βάση τις προοπτικές αυτών των συμφερόντων στο χρόνο». Όπως αναφέρει ο κ. Ευθυμίου «χρειάζεται μια ξεκάθαρη και ολόπλευρη συμπαράταξη στο διεθνή αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».
Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Τέλος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, εκτιμά ότι η μεγαλύτερη απειλή στον 21ο αιώνα είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη «δαιμονοποίηση» του Ισλάμ και των πιστών του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άγιος Δημήτριος: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 27χρονου
- Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ιράν «αποκτά παγκόσμια διάσταση», δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ
- Η τιμωρία της UEFA στον Πρεστιάνι για την ομοφοβική επίθεση στον Βινίσιους
- Αίγινα: Συνελήφθη 16χρονη που απείλησε με μαχαίρι συμμαθητές της
- Ο ΔΣΑ είναι αντίθετος σε αρνητικές συμπεριφορές στη δίκη για τα Τέμπη – Η αιχμή για «συγκεκριμένη δικηγόρο»
- Σοκ την Ουκρανία: Σκελετωμένοι στρατιώτες από έλλειψη τροφής – Ξήλωσαν ανώτατο διοικητή