28

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σήμερα, Δευτέρα, εν όψει και της επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Σε παρόμοια κίνηση αναμένεται να προχωρήσει σύντομα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρά το γεγονός ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed για τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου, αναλυτές και οικονομικά στελέχη στη Γουόλ Στριτ αναμένουν να υπάρξει ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη.


Τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου προκάλεσαν -εκτός των άλλων- φόβους ότι η ήδη επιβραδυνόμενη αμερικανική οικονομία θα κατρακυλήσει στην ύφεση. Το ενδεχόμενο αυτό θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ήδη χειμαζόμενη διεθνή οικονομία: τη στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε το β τρίμηνο του 2001 με το χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας οκταετίας, στην ευρωζώνη ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ ήταν ο βραδύτερος της τελευταίας πενταετίας. Η Ιαπωνία ίσως βρίσκεται ήδη σε ύφεση, για τέταρτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια.


Οι φόβοι αυτοί έριξαν βαριά τη σκιά τους στα διεθνή χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑΑ. Όπως μεταδίδει το δίκτυο Bloomberg, το ερώτημα παραμένει πώς θα αντιδράσει η Γουόλ Στριτ, έπειτα από μία πιθανή μείωση των επιτοκίων, αλλά και εν μέσω εκκλήσεων για αγορές μετοχών, οι οποίες επικαλούνται τα πατριωτικά συναισθήματα των Αμερικανών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ