Επικοινωνία και ενημέρωση από το Internet τις ημέρες της τραγωδίας στις ΗΠΑ
Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η κίνηση στους δικτυακούς τόπους ειδησεογραφικού περιεχομένου την Τρίτη, την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Πενταγώνου και του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου. Η ταχύτητα πρόσβασης μειώθηκε προσωρινά αισθητά, το Διαδίκτυο όμως τελικά κάλυψε την ανάγκη για ενημέρωση αλλά και για επικοινωνία των κατοίκων της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.
39
Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η κίνηση στους δικτυακούς τόπους ειδησεογραφικού περιεχομένου την Τρίτη, την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Πενταγώνου και του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου. Η ταχύτητα πρόσβασης μειώθηκε προσωρινά αισθητά, το Διαδίκτυο όμως τελικά κάλυψε την ανάγκη για ενημέρωση αλλά και για επικοινωνία των κατοίκων της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.
Η ζήτηση για ενημέρωση από το Διαδίκτυο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: οι σελιδοπροβολές στο CNN.com έφτασαν τα εννέα εκατομμύρια ανά ώρα μετά την τραγωδία, από έντεκα εκατομμύρια σελιδοπροβολές ημερησίως -υπό κανονικές συνθήκες, όπως μετέδωσε το Reuters. Εκπρόσωπος του γνωστού ειδησεογραφικού δικτύου χαρακτήρισε το γεγονός ανεπανάληπτο στα χρονικά του CNN.com.
Τις πρώτες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τρίτης η ταχύτητα πρόσβασης στις σελίδες ειδησεογραφικών δικτυακών τόπων (όπως τα CNN.com, MSNBC.com, ABCNews.com, CBSNews.com και FoxNews.com) είχε μειωθεί αισθητά: οι ιστοσελίδες αργούσαν να κατέβουν από 20 έως 40 δευτερόλεπτα, σε σχέση με 2,5-3,5 δευτερόλεπτα υπό κανονικές συνθήκες. Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το σύγχρονο μέσο ανεπαρκές, εξυμνώντας την τηλεόραση. Και αυτό διότι, επί τρεις ώρες περίπου, μεγάλα δίκτυα όπως το CNN, MSNBC και ΑΒC δεν δημοσίευαν στο Διαδίκτυο καν τίτλους ειδήσεων, όπως αναφέρει το ZDNet News.
Οι υπεύθυνοι του CNN.com και του MSNBC.com -μεταξύ άλλων- αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν από τις σελίδες των ειδήσεων το «βαρύ» περιεχόμενο, όπως γραφικά ή βίντεο, διαφημίσεις ή ακόμα και ειδήσεις μικρότερου ενδιαφέροντος, αφήνοντας μόνο τα κείμενα.
Τέλος, η ανταλλαγή e-mail με συγγενείς από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον κάλυψε σε αρκετές περιπτώσεις την ανάγκη για άμεση επικοινωνία, αφού οι άλλοι τρόποι (υπεραστικές τηλεφωνικές κλήσεις ή η κλήση σε κινητά τηλέφωνα) αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, όπως σχολίαζαν πολλοί άνθρωποι από τα κρίσιμα σημεία.
Η ανεπάρκεια αυτή αποδόθηκε στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που ανήκε σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών που εξυπηρετούσαν τις περιοχές αυτές -στη Verizon Communications και στη Sprint- καταστράφηκε αφού ήταν στα «δίδυμα» κτίρια.
Ωστόσο, άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών έσπευσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις για επικοινωνία, προσφέροντας δωρεάν κλήσεις από 4.000 καρτοτηλέφωνα στην περιοχή του Μανχάταν και 5.000 δωρεάν κινητά τηλέφωνα σε ομάδες έκτακτης ανάγκης. Ανάλογη ήταν η συνεισφορά και άλλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, όπως η GlobalStar και η Motorola.
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Prodigy Communications μαζί με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, μεταξύ άλλων, έστησαν ειδικούς δικτυακούς τόπους μέσω των οποίων οι επισκέπτες μπορούν να αναφέρουν τα ονόματα ατόμων που γνωρίζουν ότι επέζησαν από τις επιθέσεις ή να αναζητήσουν συγγενικά πρόσωπα ή φίλους που κινδύνεψαν.
Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές απεύθυναν έκκληση σε οποιονδήποτε έχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις να επικοινωνήσει με το FBI μέσω του δικτυακού τόπου www.ifccfbi.gov.
Εν τω μεταξύ, 600 υπάλληλοι της ΙΒΜ στη Μαλαισία εκκένωσαν το 23όροφο κτίριο της εταιρείας στην Κουάλα Λαμπούρ, αφού δέχτηκαν απειλητικό τηλεφώνημα για έκρηξη βόμβας το πρωί της Τετάρτης.
Τέλος, η Microsoft θα προσφέρει πέντε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και λογισμικό/υπηρεσίες ίσης αξίας σε μια προσπάθεια να συνεισφέρει για την αποκατάσταση των ζημιών στις κυβερνητικές υπηρεσίες στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- 500 θέσεις «ανάσα» για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
- Γιώργος Μαζωνάκης: Η τραγουδίστρια Ιωάννα Αθανασιάδου στηρίζει τον 21χρονο Στέφανο Παπαδόπουλο
- Ο Τραμπ «αφήνει στο τραπέζι» το ενδεχόμενο πολέμου με την Βενεζουέλα
- Αυστραλία: Έδωσαν 2,5 εκατ. δολάρια στον ήρωα που αφόπλισε τον τρομοκράτη στο Σίδνεϊ
- Ιαπωνία: Σκηνές θρίλερ στο Τόκιο – Ζευγάρι εγκλωβίστηκε και πέθανε σε σάουνα που είχε πάρει φωτιά
- Μπάρτλμπι, ο αρχετυπικός ανυπάκουος



