34

Ο φάκελος με όλα τα στοιχεία για τους δύο θανάτους από τη χρήση των φαρμάκων Lipoban της Bayer και Lipidil της Fournier θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, προκειμένου να επιβάλει ποινικές κυρώσεις, όπως αποφάσισε τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,4, απόφαση για πειθαρχικά μέτρα δεν ελήφθη, καθώς ο ΕΟΦ είναι υποχρεωμένος από το νόμο να περιμένει έως την ερχόμενη εβδομάδα γραπτώς τις απαντήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους γιατρούς, οι οποίοι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τον αρμόδιο οργανισμό για την κατάληξη των ασθενών.


Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Διονύσης Βαρόνος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, κατηγόρησε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι δημιούργησε πανικό, προσθέτοντας ότι «θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο κακό, εάν ο κόσμος σταματήσει να παίρνει τα φάρμακα».


Εισαγγελική έρευνα και στη Γερμανία


Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές διέταξαν σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για αμέλεια κατά της φαρμακοβιομηχανίας Bayer AG, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του σκευάσματος κατά της χοληστερόλης Baycol, το οποίο σχετίζεται με το θάνατο 52 ασθενών και αποσύρθηκε από την αγορά.


Η Εισαγγελία της Κολωνίας εξέδωσε για τη διενέργεια έρευνας σύντομη ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν αργότερα σε συνέντευξη Τύπου.


Μετά την ανάκληση του φαρμάκου από την αγορά στις 8 Αυγούστου, οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας που φέρει την πατρότητα της ασπιρίνης έπεσαν κατά περίπου 20%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ