Επί τάπητος την Τρίτη «κοινωνικό πακέτο» και προϋπολογισμός του 2002 στην Κυβερνητική Επιτροπή
Στην έγκριση των βασικών αξόνων του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να προχωρήσει την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν δημοσιονομικά πλεονάσματα και αντίστοιχη μείωση του δημόσιου χρέους, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν κοινωνικές παροχές συνολικού ύψους 1,2 τρισ. δρχ. περίπου, το διάστημα 2002 - 2004.
28
Στην έγκριση των βασικών αξόνων του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να προχωρήσει την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν δημοσιονομικά πλεονάσματα και αντίστοιχη μείωση του δημόσιου χρέους, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν κοινωνικές παροχές συνολικού ύψους 1,2 τρισ. δρχ. περίπου, το διάστημα 2002 – 2004.
Το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» αναμένεται να εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό το προσεχές Σάββατο, κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Δεν αποκλείεται, όμως, ο Κώστας Σημίτης να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις αύριο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Ημερησία τη Δευτέρα, εμφανίζεται καταρχάς αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.
«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας, αφού καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το πλεόνασμα των 200 δισ. δραχμών» σημειώνει, προσθέτοντας ότι θα καταστεί δυνατή η «μείωση του χρέους στο 98,9% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου».
Για το 2002, ο κ. Παπαντωνίου πιστεύει ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 96% του ΑΕΠ και θα υπάρξει πλεόνασμα 1,5%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στόχος, εξάλλου, είναι να συνεχιστεί η μείωση του δημόσιου χρέους στο 85% του ΑΕΠ μέχρι το 2004.
«Έτσι θα απελευθερωθούν σημαντικού ύψους κεφάλαια που σήμερα δαπανώνται για τόκους», σημείωσε ο υπουργός. «Την περίοδο 2002 – 20004 θα μειωθούν οι δαπάνες για τόκους κατά 3% του ΑΕΠ -περίπου 1,2 τρισ. δραχμές. Αρα, κάθε χρόνο θα μπορούμε να διαθέτουμε σημαντικά κεφάλαια στην κοινωνική πολιτική […] Τα μέτρα που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα χρηματοδοτηθούν από αυτό ακριβώς το ποσό», τόνισε ο Γ.Παπαντωνίου.
Εκτός από το «κοινωνικό πακέτο», ο Κ.Σημίτης αναμένεται να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ κίνητρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, με βασικό άξονα τις φοροελαφρύνσεις προς εταιρείες που προχωρούν σε συγχωνεύσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Κλέιτον (pic)
- Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή σύλληψη 28χρονου – Έκρυβε κοκαΐνη κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου
- Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας: Από τον ενθουσιασμό του Τραμπ στην ινδική πραγματικότητα
- Ιράν: Μεγάλη πυρκαγιά σε αγορά της Τεχεράνης [Φωτογραφίες, βίντεο]
- Ο Παναθηναϊκός ψάχνεται και για επιθετικό, κοιτάζει την περίπτωση του Ντουάρτε
- Για τη φιλία, την εμπιστοσύνη και τη μουσική: Ο δύσκολος δρόμος των Red Hot Chili Peppers προς την κορυφή


