Πυρετώδεις οι προετοιμασίες της ΕΚΤ και των εθνικών αγορών ενόψει του κοινού νομίσματος
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εξέφρασε την Πέμπτη την πεποίθησή του ότι η υιοθέτηση του ευρώ συνιστά μία σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης και ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση των αξιών που ενώνουν τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου μεταξύ τους.
28
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εξέφρασε την Πέμπτη την πεποίθησή του ότι η υιοθέτηση του ευρώ συνιστά μία σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης και ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση των αξιών που ενώνουν τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου μεταξύ τους.
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ ξεκινά μία ευρύτατη εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου οι 300 εκατ. περίπου πολίτες που ζουν στην ζώνη του ευρώ να εξοικειωθούν με το κοινό νόμισμα. Από το Σεπτέμβριο, εξάλλου, τεθωρακισμένα οχήματα χρηματαποστολών θα αρχίσουν να μοιράζουν στις τράπεζες των «12» περίπου 50 δισ. ευρώ σε κέρματα και 15 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 1ης Ιανουαρίου του 2002.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι φόβοι ότι θα βρεθούν οι επιτήδειοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την περίοδο εξοικείωσης των καταναλωτών με το νέο συναλλακτικό μέσο, ή ότι θα υπάρξουν κάποιες πληθωριστικές πιέσεις από αθέμιτες μετατροπές προς τα πάνω των τιμών από το εκάστοτε εθνικό νόμισμα σε ευρώ.
Στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) έχει ήδη «στήσει» δύο κεντρικά γραφεία ενημέρωσης για το ευρώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τηλέφωνο επικοινωνίας τον τετραψήφιο αριθμό 1721.
Αντίστοιχα κέντρα λειτουργούν, ή θα λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, στη Λάρισα, στο Αγρίνιο, στα Ιωάννινα, στη Ρόδο, στην Ερμούπολη (Σύρο), στην Κέρκυρα, στην Τρίπολη, στην Κατερίνη, στη Λαμία, στη Σπάρτη και μέχρι τον Δεκέμβριο στους υπόλοιπους νομούς της χώρας από τις κατά τόπους οργανώσεις – μέλη του ΙΝΚΑ.
Συνολικά, προβλέπεται να λειτουργήσουν 66 κέντρα πληροφοριών πανελλαδικά. Παράλληλα, δυο κινητές μονάδες πληροφόρησης του ΙΝΚΑ για το ευρώ περιοδεύουν ήδη σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να ενημερώσουν τους καταναλωτές μέσα από προγραμματισμένες εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες, εκθέσεις κ.λπ.
Τέλος, το ΙΝΚΑ προχωρά σε ένα εκτεταμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα για το ευρώ προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών.
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) ζητά να παραμείνουν ανοιχτές οι τράπεζες την Πρωτοχρονιά του 2002, μόνο για την ανταλλαγή δραχμών και ευρώ. Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη ημέρα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, η δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθευτούν χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ από τις τράπεζες θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στην αγορά και θα διευκολύνει τη μετάβαση στο ευρώ.
Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας του νομοσχεδίου για το ευρώ, ο ΣΕΣΜΕ εκφράζει με ανακοίνωση την ικανοποίησή του για τον προεφοδιασμό των επιχειρήσεων με ευρώ από την 1η Οκτωβρίου, ο οποίος θα διευκολύνει την εξοικείωση των εργαζομένων με το νέο νόμισμα.
Ωστόσο, ο ΣΕΣΜΕ ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να επιτραπεί η εικονική λειτουργία φορολογικών ταμειακών μηχανών τους τελευταίους μήνες του 2001, για την εκπαίδευση του προσωπικού με εικονικές τιμολογήσεις.
Πηγή: AΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Κλέιτον (pic)
- Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή σύλληψη 28χρονου – Έκρυβε κοκαΐνη κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου
- Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας: Από τον ενθουσιασμό του Τραμπ στην ινδική πραγματικότητα
- Ιράν: Μεγάλη πυρκαγιά σε αγορά της Τεχεράνης [Φωτογραφίες, βίντεο]
- Ο Παναθηναϊκός ψάχνεται και για επιθετικό, κοιτάζει την περίπτωση του Ντουάρτε
- Για τη φιλία, την εμπιστοσύνη και τη μουσική: Ο δύσκολος δρόμος των Red Hot Chili Peppers προς την κορυφή


