Βλαστικά κύτταρα ενηλίκων χρησιμοποιούνται με επιτυχία για τη θεραπεία καρδιοπαθούς
Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από τον οργανισμό ενός ασθενούς, χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας από την οποία έπασχε. Οι Γερμανοί γιατροί που εφάρμοσαν τη μέθοδο δηλώνουν πεπεισμένοι ότι τα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων θα αποδειχθούν εξίσου «ευέλικτα» με τα αντίστοιχα εμβρυϊκά.
36
Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από τον οργανισμό ενός ασθενούς, χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας από την οποία έπασχε. Οι Γερμανοί γιατροί που εφάρμοσαν τη μέθοδο δηλώνουν πεπεισμένοι ότι τα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων θα αποδειχθούν εξίσου «ευέλικτα» με τα αντίστοιχα εμβρυϊκά.
«Τα αποτελέσματα της θεραπείας δείχνουν το τεράστιο δυναμικό των βλαστικών κυττάρων του ενήλικου οργανισμού» δήλωσε στο Reuters o καρδιολόγος Μπόντο Έκεχαρτ Στράουερ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Heinrich-Heine του Ντίσελντορφ.
Δέκα εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση των καλλιεργημένων βλαστικών κυττάρων, ο 46χρονος ασθενής παρουσιάζει αξιοσημείωτη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. Έξι ακόμα ασθενείς που υποβλήθηκαν στην ίδια θεραπεία παρουσιάζουν επίσης ανάκαμψη, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο.
Το είδος της καρδιοπάθειας από την οποία έπασχαν και οι λεπτομέρειες της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε δεν διευκρινίζονται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Βλαστικά ονομάζονται τα «ανώριμα», μη διαφοροποιημένα κύτταρα που μπορούν να δώσουν μια ποικιλία διαφορετικών ιστών. Τα βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από αναπτυσσόμενα έμβρυα, έχουν χρησιμοποιηθεί πειραματικά για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, η απομόνωσή τους είναι ηθικά αμφιλεγόμενη, καθώς προϋποθέτει την καταστροφή του εμβρύου.
Τα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στον ενήλικο οργανισμό -στο μυελό των οστών, τον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα- θεωρούνται γενικά λιγότερο αποτελεσματικά ή και ακατάλληλα για τις μεθόδους αυτές.
Η προσέγγιση που ακολούθησν οι Γερμανοί γιατροί φαίνεται όμως να δικαιώνει -τουλάχιστον εν μέρει- όσους πιστεύουν ότι οι ερευνητές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων και σε μεθόδους που δεν τελούν υπό ηθική αμφισβήτηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πρώτη δήλωση του ISIS μετά την επίθεση στη Συρία: «Ήταν ισχυρό πλήγμα για τις ΗΠΑ και τις συριακές δυνάμεις»
- Ο Μαρέσκα έσπευσε να «σβήσει τη φωτιά» για Γκουαρδιόλα και Μάντσεστερ Σίτι: «Στην Τσέλσι και του χρόνου»
- ΕΥΔΑΠ: 17 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές στα τιμολόγια του νερού
- Πόλεμος στη Φτώχεια: Η αμερικανική πόλη που δεν σώθηκε με τα δισ. της Ουάσιγκτον
- «Σαν Ε.Τ. χαμηλού προϋπολογισμού» – Οι υποτιμημένες ταινίες των Χριστουγέννων
- Χαμένος ήλιος, πεταμένος άνεμος – Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για τις ΑΠΕ




