31

Το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου απαγόρευσε σήμερα, Τετάρτη, να δοθούν στη δημοσιότητα οι χιλιάδες σελίδες του φακέλου που έχει σχηματίσει η πρώην μυστική αστυνομία της Αν. Γερμανίας, Στάζι, για τον τέως καγκελάριο της χώρας, Χέλμουτ Κόλ.

Ο πρώην πρόεδρος της CDU είχε υποβάλει αγωγή στις 8 Δεκεμβρίου του 2000 για να μην επιτραπεί να δοθούν οι χιλιάδες σελίδες που τον αφορούν σε δημοσιογράφους και ιστορικούς.


Είναι η πρώτη φορά που η γερμανική Δικαιοσύνη απαγορεύει την δημοσιοποίηση τέτοιων εκθέσεων υπηρεσιών κατασκοπείας. Ο νόμος για τη διαχείριση των αρχείων της Στάζι, που τέθηκε σε ισχύ το 1992, προβλέπει ότι μπορούν να δοθούν ελεύθερα σε ιστορικούς και δημοσιογράφους στοιχεία που αφορούν «προσωπικότητες του παρόντος χρόνου».


Αυτό όμως μπορεί να γίνει υπό έναν όρο, τον οποίο επικαλέστηκαν και οι συνήγοροι του Χέλμουτ Κολ: ότι οι προσωπικότητες αυτές δεν υπήρξαν θύματα της Στάζι. Το δικαστήριο βασίστηκε στη ρήτρα αυτή του νόμου για να εκδώσει την απόφασή του.


Η Στάζι έχει γράψει περίπου 9000 σελίδες για τον Χέλμουτ Κολ. Είχε μάλιστα τοποθετήσει μικρόφωνα στην κατοικία του μόλις έγινε καγκελάριος το 1982 και έτσι μπόρεσε να υποκλέψει τις περισσότερες από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό