29

Για τη χορωδιακή συμφωνία «Μυθωδία» μίλησαν την Τετάρτη οι συντελεστές της (Βαγγέλης Παπαθανασίου, Τζέσι Νόρμαν, Κάθλιν Μπατλ) σε συνέντευξη Τύπου. Η μουσική παράσταση παρουσιάζεται το βράδυ της Πέμπτης στο ναό του Ολυμπίου Διός, στο πλαίσιο της Επικράτειας Πολιτισμού.

Περί χώρου και χρημάτων


«Η μουσική δεν περιγράφεται με λέξεις» είπε ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης, όταν του ζητήθηκαν λίγα λόγια για τη συναυλία. Δεν σχολίασε, επίσης, και το κόστος της, που ανέρχεται στο ένα δισ. δραχμές, και χαρακτήρισε «επίθεση» τις συνεχόμενες σχετικές ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.


«Δεν διαχειρίζομαι εγώ τα χρήματα του κράτους. Αν το έκανα, θα έδινα περισσότερα στον Μίκη Θεοδωράκη. Προσωπικά δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε» είπε για τις δηλώσεις του συνθέτη περί υπερβολικού κόστους της παραγωγής.


Σχετικά μίλησε, πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος· δήλωσε ότι σταθμίστηκε το κόστος, το οποίο -αν και υψηλό- δικαιολογείται από τη μεγάλη τηλεοπτική προβολή που έχει εξασφαλιστεί διεθνώς.


Ο υπουργός εξήγησε και την επιλογή του χώρου: «Είναι ένα σχετικά άγνωστο μνημείο στο εξωτερικό που θέλαμε να προβάλουμε». Οι δύο μονωδοί, Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το Ολυμπιείο, εξαίροντας το υπουργείο «που αποφάσισε να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο την ομορφιά και τη μαγεία του».


Η ταυτότητα της Μυθωδίας


Το βράδυ της Πέμπτης στο ναό του Ολυμπίου Διός θα ακουστεί η επική μουσική δουλειά του Βαγγέλη Παπαθανασίου από συστοιχία είκοσι κρουστών της Μητροπολιτικής Ορχήστρας του Λονδίνου και την 120μελή χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ ο ίδιος ο συνθέτης θα εκτελέσει σε keyboards. Την ίδια ώρα θα προβάλλονται απεικονίσεις από την ελληνική μυθολογία και διαστημικές εικόνες της NASA -στοιχεία που ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη.


Αμέσως μετά τη συναυλία -την οποία όσοι δεν έχουν εισιτήριο θα παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνη στο Παναθηναϊκό Στάδιο- η γαλλική κυβέρνηση, την οποία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας, Ζακ Λανγκ, θα απονείμει στον Βαγγέλη Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής. Η τελετή θα γίνει στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο