34

Αναμένοντας την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση των Σκοπίων και τους Αλβανούς αντάρτες, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών – μελών του <a href=http://www.nato.int ΝΑΤΟ ανέβαλαν την απόφαση για την αποστολή δύναμης επιτήρησης στην ΠΓΔΜ για την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, εξετάζουν τις επιχειρησιακές πτυχές της παρέμβασης έχοντας κατά νου δύο σενάρια.

Η πρώτη εκδοχή είναι να αναλάβει την εγγύηση εφαρμογής της συμφωνίας -που θα προβλέπει κατάπαυση του πυρός, αφοπλισμό των ανταρτών και αμνηστία- τμήμα των δυνάμεων της KFOR, η οποία έχει ανάλογη εμπειρία στο Κόσοβο και πρόσφατα στη νότια Σερβία.


Στη λύση αυτή, που ορισμένοι θεωρούν μη ρεαλιστική λόγω των δυσκολιών από ενδεχόμενη επέκταση της εντολής της KFOR στην ΠΓΔΜ, αντιπροτείνεται η αποστολή μιας περιορισμένης δύναμης είτε ΝΑΤΟϊκής είτε από κάποιες χώρες – μέλη της Συμμαχίας (εθελοντικά) με τη συγκατάθεσή της.


Με τη δεύτερη πρόταση συντάσσεται και η Ελλάδα, η οποία προτίθεται να συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη.


Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, πρέπει να προσδιοριστούν τα σημεία παράδοσης των όπλων και ο αριθμός των ανδρών που θα συμμετάσχουν στη δύναμη επιτήρησης.


Το θέμα του αφοπλισμού θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού θα πρόκειται για οικειοθελή απόφαση και κατά συνέπεια δύσκολο να ελεγχθεί, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ