34

«Εντατικό διάλογο» θα έχουν στο εξής ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του για τα κρίσιμα θέματα που τους χωρίζουν, όπως αποφάσισαν το Σάββατο. Οι Τζορτζ Ο. Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας «θερμές και ανοιχτές».

Όπως μεταδίδει το BBC, οι δύο ηγέτες υπερθεμάτισαν ως προς την ανάγκη του διαλόγου για την επίλυση όλων των κρίσιμων ζητημάτων και συμφώνησαν να ανταλλάξουν επισκέψεις στις χώρες τους.


Ωστόσο, παρά τα χαμόγελα και μολονότι περιέγραψαν τη συνάντησή τους στη Λιουμπλιάνα «επιτυχία», Μπους και Πούτιν δεν κατάφεραν να πιάσουν την «καυτή πατάτα» της αντιπυραυλικής άμυνας (ΝMD) που προωθούν οι ΗΠΑ και ο προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος.


Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της, καθώς «κάθε μονομερής δράση μπορεί μόνο να περιπλέξει διάφορα προβλήματα και θέματα», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν εποικοδομητικά σε θέματα ασφαλείας.


Πάντως, δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις με τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου να χαρακτηρίζει το συνομιλητή του «έναν έντιμο, ευθύ άνδρα, που αγαπά την πατρίδα του», και να δηλώνει «είμαι πεπεισμένος ότι μπορώ να οικοδομήσω μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας» μαζί του.


Τις αβρότητες δεν φείστηκε και ο επικεφαλής του Κρεμλίνου λέγοντας ότι οι δύο άνδρες έχουν ήδη μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς οι συνομιλίες -που διήρκεσαν μία ώρα περίσσότερο- ολοκληρώθηκαν με καλύτερο τρόπο από ό,τι ανέμενε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ