
Η EE ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει η εκτέλεση ενός πνευματικά ασθενούς ατόμου
Η Ευρωπαική Ένωση ζήτησε από τον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας του Οχάιο, Ρόμπερτ Ταφτ, να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη για την Πέμπτη εκτέλεση ενός σχιζοφρενούς θανατοποινίτη.
28
Η Ευρωπαική Ένωση ζήτησε από τον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας του Οχάιο, Ρόμπερτ Ταφτ, να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη για την Πέμπτη εκτέλεση ενός σχιζοφρενούς θανατοποινίτη.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη, από τη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, τα μέλη της Κομισιόν υπέγραψαν επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι η ΕΕ «αντιτίθεται στην ποινή του θανάτου σε κάθε περίπτωση και προωθεί την παγκόσμια κατάργησή της». Προστίθεται δε ότι «η εκτέλεση ενός ανθρώπου που αποδεδειγμένα έχει πνευματικά προβλήματα θα είναι μια ενέργεια που θα αντιβαίνει στους κανόνες πολλών διεθνών συνθηκών που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο, καθώς και άλλα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ, έχουν δώσει το τελικό πράσινο φως για την εκτέλεση του 48χρονου Τζέι Σκοτ, έπειτα δύο αναβολές. Ο Σκοτ, ένα από τα έντεκα παιδιά αλκοολικών γονέων -δύο αδέλφια του οποίου είναι επίσης σχιζοφρενείς- έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία ενός ιδιοκτήτη καταστήματος τροφίμων στο Κλίβελαντ του Οχάιο, το 1983, κατά τη διάρκεια ληστείας από τον ίδιο και τρεις συνεργούς του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ιράν: Καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του» από τις ΗΠΑ
- «Στο γήπεδο» του Ιράν «βρίσκεται η μπάλα», δηλώνει ο Βανς
- Ειρηνικός Ωκεανός: 2 νεκροί σε νέα δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ κατά ταχύπλοου
- Ο Βανς υποδεικνύει στον πάπα Λέοντα να ασχολείται με πνευματικά και «ηθικά ζητήματα»
- Ουγγαρία: «Λυπάται» ο Βανς για την ήττα Ορμπαν – Θα «συνεργαστούν πολύ καλά» με τον Μαγιάρ
- Ιράν: Δεν πρέπει να ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες, τονίζει ο Λαβρόφ στον Αραγτσί