Γυναίκες με καρκίνο του μαστού που καπνίζουν κινδυνεύουν περισσότερο από μεταστάσεις
Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού και καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις μη καπνίστριες να αναπτύξουν όγκο και στους πνεύμονες.
Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού και καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις μη καπνίστριες να αναπτύξουν όγκο και στους πνεύμονες.
Όπως μεταδίδει το BBC, η Δρ Σούζαν Μάριν και ο στατιστικολόγος Τζον Ινκιάρντι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια μελέτησαν το ιστορικό γυναικών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού και ανακάλυψαν ότι οι καπνίστριες κινδύνευαν περισσότερο να παρουσιάσουν μεταστάσεις στους πνεύμονες.
Η Δρ Μάριν δήλωσε: «Η σχέση της μετάστασης στους πνεύμονες και του καπνίσματος δεν είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, ο καπνός του τσιγάρου ενδέχεται να επηρεάζει την ανοσολογική ικανότητα των πνευμόνων και να αυξάνει τη διαφυγή καρκινικών κυττάρων από τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, οι καπνιστές συνήθως γυμνάζονται λιγότερο και δεν ακολουθούν υγιεινή διατροφή, παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μεταστάσεων.»
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, βάσει έρευνας του Cancer Research Campaign (CRC), αποδείχθηκε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις γυναίκες στη Βρετανία, αφού ξεπερνά τον καρκίνο του μαστού λόγω της αύξησης του αριθμού των καπνιστριών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Chest Journal.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας