Επίθεση εξαπολύει η Γερμανία στην EDF
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βέρνερ Μίλερ, στη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την κρατική υποστήριξη, ώστε να επεκταθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.
27
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βέρνερ Μίλερ, στη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την κρατική υποστήριξη, ώστε να επεκταθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική, τόνισε ότι το Βερολίνο θα αναπροσαρμόσει το εθνικό ενεργειακό δίκαιο, ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από χώρες στις οποίες οι αγορές ενέργειας δεν είναι ανοιχτές στον ανταγωνισμό.
«Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο ένα κρατικό μονοπώλιο, που ελέγχει το 100% της εγχώριας (γαλλικής) αγοράς, να επιδίδεται σε ένα όργιο εξαγορών» είπε ο Βέρνερ Μίλερ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. «Θα αγωνιστούμε για την προστασία των γερμανικών εταιρειών ενέργειας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό» προσέθεσε.
Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και εξάγει το 15% περίπου της συνολικής παραγωγής, εκ της οποίας το 1/5 κατευθύνεται στη Γερμανία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ισπανία και η Ιταλία, εξοργισμένες από την απροθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να επιταχύνει την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, έχουν παγώσει τα δικαιώματα ψήφου του γαλλικού μονοπωλίου στις εταιρείες στις οποίες ελέγχει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου στις δύο χώρες.
Από την πλευρά της και η Κομισιόν έχει εκφράσει ανησυχία για το συγκριτικό πλεονέκτημα που παρέχει στην EDF ο μονοπωλιακός έλεγχος της γαλλικής αγοράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παλαιστίνη: Σκοτώθηκαν δύο αδέλφια σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη
- Απέπλευσαν οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» για την Κύπρο
- Δεύτερη προσαγωγή για φερόμενη κατασκοπεία στην Κρήτη – Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. Τούρκος υπήκοος
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]
- Ρούμπιο για Ιράν: Αυτή η επιχείρηση χρειαζόταν να γίνει – Θα μας άρεσε να δούμε το καθεστώς να αντικαθίσταται
- Φάμελλος: Καμία στρατιωτική εμπλοκή του κράτους και της κυβέρνησης στην επέμβαση ΗΠΑ – Ισραήλ