H Intel παρουσιάζει τον πρώτο 64μπιτο επεξεργαστή της
Σήμερα, Tρίτη, αναμένεται να κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του ο Itanium, ο πρώτος 64μπιτος επεξεργαστής της Intel για διακομιστές και σταθμούς εργασίας.
Σήμερα, Tρίτη, αναμένεται να κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του ο Itanium, ο πρώτος 64μπιτος επεξεργαστής της Intel για διακομιστές και σταθμούς εργασίας.
Ο νέος επεξεργαστής της Intel αποτελεί προϊόν επταετούς έρευνας, σχεδιασμού και ανάπτυξης της εταιρείας. Πρόκειται για ένα τσιπ διαφορετικό από τους μέχρι σήμερα γνωστούς 32μπιτους επεξεργαστές Xeon και Pentium. Βασίζεται στην αρχιτεκτονική IA-64 (Intel Architecture 64) της Intel και υπόσχεται την ταχύτερη εκτέλεση εφαρμογών με τεχνικές όπως η πρόβλεψη της αλληλουχίας των εντολών, που θα εκτελεστούν, και των διακλαδώσεων του κώδικά τους αλλά και η παράλληλη επεξεργασία εντολών.
Όπως παραδέχτηκε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, η Ιntel δεν αναμένει ενθουσιώδη ανταπόκριση από τις εταιρείες – ειδικά από εκείνες που έχουν ήδη μεταβεί στην τεχνολογία των 64bit και χρησιμοποιούν στους σταθμούς εργασίας τους και στους διακομιστές τους ανταγωνιστικούς επεξεργαστές (των Sun, IBM, HP κ.ά.).
Ακόμη, σύμφωνα με τους Financial Times, στην αναμενόμενη χλιαρή υποδοχή του επεξεργαστή θα συμβάλουν η απουσία κατάλληλων προγραμμάτων, η δυσπιστία και η άγνοια του κοινού για τη νέα τεχνολογία στην οποία βασίζεται το τσιπ.
Αναλυτές πιστεύουν πως συστήματα με Itanium θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως από το 2003 και μετά, όταν οι δυνατότητες του επεξεργαστή θα έχουν δοκιμαστεί και θα έχουν εκτιμηθεί. Μέχρι τότε, το τσιπ θα λειτουργεί στην ουσία «πιλοτικά». Πάντως, οι αναλυτές δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία του και προβλέπουν ότι σε μερικά χρόνια θα καταφέρει να εισχωρήσει σε μεγάλο τμήμα της αγοράς.
Ήδη μεγάλες εταιρείες κατασκευής υπολογιστών έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τη φιλόδοξη προσπάθεια της Intel. Η Dell ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τον πρώτο της διακομιστή τεσσάρων επεξεργαστών Itanium, τον οποίο αναμένεται να διαθέσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2001.
Η Hewlett – Packard είναι άλλη μία εταιρεία που λέει «ναι» στον Itanium. Παρακολούθησε από κοντά και συνέβαλε σημαντικά με δική της τεχνολογία στην κατασκευή του. Η εταιρεία δήλωσε νωρίτερα ότι σκοπεύει να σταματήσει τη μέχρι πρότινος κατασκευή διακομιστών με επεξεργαστές PA-RISC και να στραφεί στην κατασκευή συστημάτων με Itanium.
Και η IBM δήλωσε ότι θα κατασκευάσει διακομιστές με Itanium, χωρίς όμως να αναβάλει τα σχέδιά της για την κυκλοφορία του δικού της ανταγωνιστικού επεξεργαστή, Power 4, ο οποίος θα περιέχει δύο μικροεπεξεργαστές μέσα στο ίδιο τσιπ για βελτιωμένες αποδόσεις και αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στα τέλη του 2001.
Oι υπεύθυνοι της Intel έχουν επίσης ανακοινώσει ότι την επόμενη χρονιά θα διαθέσουν μία πολύ πιο δυνατή έκδοση του νέου τους επεξεργαστή, που θα έχει διπλάσιες επιδόσεις από τον Itanium. Tέλος, υποσχέθηκαν ότι θα μεριμνήσουν ώστε στο μέλλον να υπάρξουν εφαρμογές που θα διευκολύνουν και υπολογιστές γραφείου να αξιοποιούν τις δυνατότητες του νέου επεξεργαστή.
Η ύπαρξη 64μπιτων εφαρμογών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία του τσιπ. Προκειμένου να εκμεταλλευτεί ο χρήστης τα χαρακτηριστικά του Itanium, θα πρέπει να χρησιμοποιεί προγράμματα που είναι εγγενώς μεταγλωττισμένα για την πλατφόρμα IA-64 σε ένα λειτουργικό σύστημα 64bit. Η συμβατότητα με τις εφαρμογές για την πλατφόρμα IA-32, στην οποία βασίζονται οι Pentium III, Pentium 4 και Celeron, θα επιτυγχάνεται με εξομοίωση που θα γίνεται εσωτερικά στον επεξεργαστή.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας