27

Υποχωρεί την Τρίτη το ευρώ, για όγδοη ημέρα στις τελευταίες εννέα, έπειτα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαΐου στην Ιταλία. Έτσι, πυροδοτήθηκαν οι ανησυχίες ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε έως και τα 85,49 σεντς, από 85,94 που ήταν χθες, και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος υποχώρησε έως και τα 102,93 γεν, από 104,46 που ήταν τη Δευτέρα. Το ευρώ το Μάιο έχει σημειώνει απώλειες της τάξεως του 4% έναντι του δολαρίου.


«Ο συνδυασμός δυσάρεστων εκπλήξεων από το μέτωπο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης είναι ένα δηλητηριώδες κοκτέιλ για το ευρώ» δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Lehman Brothers, Ράσελ Τζόουνς, προσθέτοντας ότι το ενιαίο νόμισμα ίσως κατρακυλήσει τις επόμενες εβδομάδες έως το αρνητικό ρεκόρ των 82,31 σεντς που κατέγραψε στις 26 Οκτωβρίου 2000.


Ο πληθωρισμός στην Ιταλία άγγιξε το 2,9% το Μάιο, πάνω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο πληθωρισμός ενδέχεται να αποτρέψει την ΕΚΤ από την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη.


Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ εκτίμησε ότι οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη θα υποχωρήσουν κάτω από το 2%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- το παρεμβατικό επιτόκιο θα διατηρηθεί αμετάβλητο στο 4,50%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ