Σε πρώτο πλάνο ο κοντινότερος προς τον Ήλιο πλανήτης
Παρ όλο που ο μικρός και θερμός πλανήτης Ερμής αποκρύπτεται σχεδόν πάντοτε από την εκτυφλωτική λάμψη του Ήλιου και της Σελήνης, αυτή την εποχή του έτους είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη για την παρατήρησή του με γυμνό μάτι.
Παρ όλο που ο μικρός και θερμός πλανήτης Ερμής αποκρύπτεται σχεδόν πάντοτε από την εκτυφλωτική λάμψη του Ήλιου και της Σελήνης, αυτή την εποχή του έτους είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη για την παρατήρησή του με γυμνό μάτι.
Αυτές τις ημέρες, ο Ερμής βρίσκεται στο πιο απόμακρο σημείο του ως προς τον Ήλιο: σε απόσταση περίπου 69 εκατ. χλμ. (η απόσταση της Γης από τον Ήλιο φτάνει περίπου τα 150 εκατ. χλμ.), ενώ στις 22 Μαΐου θα βρίσκεται στη λεγόμενη «μέγιστη δυτική αποχή» του. Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να εντοπιστεί ο… φευγαλέος πλανήτης για σχεδόν δύο ώρες, ακριβώς 22 μοίρες πάνω από το δυτικό ορίζοντα.
Έτσι, από το βράδυ τις 22ης έως αυτό της 24ης Μαΐου, όπως δείχνει η απεικόνιση, ο λαμπερός κιτρινωπός δίσκος θα είναι ορατός στα δεξιά της Σελήνης από ανοιχτό χώρο και 30 λεπτά πριν από τη Δύση του Ηλίου. Ο Ερμής θα παραμείνει στον ορίζοντα για τις δύο επόμενες ώρες, ενώ ενδέχεται να διακρίνεται και ο Δίας, οποίος κείτεται «υπομονετικά» στο κάτω μέρος του Ερμή.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας