Νέοι επεξεργαστές Intel για μείωση του βάρους και του όγκου των φορητών
Οκτώ νέους επεξεργαστές που απευθύνονται στην αγορά των φορητών υπολογιστών και των σταθμών εργασίας παρουσίασε τη Δευτέρα η Intel. Πρόκειται για πέντε νέους mobile Pentium III και Celeron με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, σε συχνότητες από 600 έως 800MHz, και τρεις Xeon σε συχνότητες από 1,4 έως 1,7GHz.
25
Οκτώ νέους επεξεργαστές που απευθύνονται στην αγορά των φορητών υπολογιστών και των σταθμών εργασίας παρουσίασε τη Δευτέρα η Intel. Πρόκειται για πέντε νέους mobile Pentium III και Celeron με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, σε συχνότητες από 600 έως 800MHz, και τρεις Xeon σε συχνότητες από 1,4 έως 1,7GHz.
Μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος του επεξεργαστή αλλά και την έκλυση θερμότητας, τα νέα τσιπ θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές Η/Υ να δημιουργήσουν λεπτότερα και ελαφρύτερα notebooks. Η Intel πιστεύει ότι η κατηγορία «λεπτότερων και ελαφρύτερων» φορητών PC θα γίνει εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα στους χρήστες, καθώς θα μειώνονται συνεχώς οι τιμές τους.
Σύμφωνα με το ZDNet, η κρατούσα άποψη στην εταιρεία είναι ότι στα επόμενα δύο χρόνια η κατηγορία «ελαφρών και λεπτών» notebook, τα οποία ζυγίζουν κάτω από 2,5 κιλά, θα κατακτήσει το 60% (ή και περισσότερο) της αγοράς φορητών Η/Υ. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 40%.
Στη νέα σειρά της Intel περιλαμβάνονται ένας «χαμηλής τάσεως» Pentium III στα 750MHz, ένας «ιδιαίτερα χαμηλής τάσεως» Pentium III στα 600MHz, δύο «χαμηλής τάσεως» Celeron στα 600MHz, αλλά και ο «παραδοσιακός» -για φορητά συστήματα- Celeron στα 800MHz.
Ο Pentium III στα 750MHz χρησιμοποιεί 1,35V όταν είναι συνδεδεμένος με την παροχή ρεύματος, ενώ όταν χρησιμοποιεί την μπαταρία του τίθεται σε εφαρμογή η τεχνολογία SpeedStep της Intel, η οποία επιτρέπει στο σύστημα να λειτουργεί με 1,1V, μειώνοντας παράλληλα και την υπολογιστική ισχύ στα 500MHz.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο «ιδιαίτερα χαμηλής τάσεως» Pentium III στα 600MHz, ο οποίος ξεκινά από το 1,1V και με τη χρήση του SpeedStep κατεβάζει την κατανάλωση στα 0,975V και την ισχύ του επεξεργαστή στα 300MHz προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην μπαταρία λιθίου του φορητού υπολογιστή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πρόωρος… τελικός στους «8» του FΑ Cup Αγγλίας μετά την κλήρωση – Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Λίβερπουλ
- Ο Κόρεϊ Φέλντμαν δεν προσκλήθηκε για να συμμετάσχει στο αφιέρωμα του Ρομπ Ράινερ στα Όσκαρ
- Ιράν: Ποιες κορυφαίες οικονομίες θα «πληρώσουν το μάρμαρο» του πολέμου
- Τραγωδία στην Πάτρα – Θρίλερ με νεκρή 25χρονη σε χωράφι δίπλα στο σπίτι της στο Ρίο
- Μέση Ανατολή: Μέτρα για τις συνέπειες του πολέμου – Αναμείνατε στο ακουστικό σας
- Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η Ρωσία άκουσε τον ύμνο ξανά σε διοργάνωση της ΔΟΕ μετά από μια δεκαετία
- Πάτρα: Μαθητής τραυματίστηκε στο χέρι από έκρηξη κροτίδας
- «Να είναι πολύ προσεκτικά τα δεξαμενόπλοια» – Προειδοποίηση από το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/howen-81s4ryYuIh4-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442