51

Πάνω από 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 100 τραυματίστηκαν στη Σομαλία, στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν την Παρασκευή μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών αντιπολιτευόμενης πολιτοφυλακής, οι οποίοι μάχονται για τον έλεγχο του λιμανιού της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Πρόκειται για τις σφοδρότερες συμπλοκές που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες μεταξύ στρατιωτών της μεταβατικής εθνικής κυβέρνησης του προέδρου Αμπντικασίμ Σολάν Χασάν και ανταρτών πιστών στον πολέμαρχο Χουσεΐν Αϊντίτ.


Πάντως, η βία άρχισε να υποχωρεί σταδιακά από τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς -υπό το φόβο μεγαλύτερης αιματοχυσίας- η κυβέρνηση έδωσε εντολή για αποχώρηση των στρατευμάτων της από το λιμάνι και τις γύρω περιοχές, που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.


Βοηθοί του πολέμαρχου Αϊντίτ επέρριψαν στην κυβέρνηση της Σομαλίας την ευθύνη για την έναρξη των συγκρούσεων, καταγγέλλοντας ότι υπήρχαν σχέδια για δολοφονία του ηγέτη τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press