61

Νέα εμπόδια εμφανίζονται στο σίριαλ της πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς οι έξι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις κατηγορούν τη διοίκηση των ναυπηγείων για απροθυμία στην παροχή στοιχείων, ενώ εκκρεμεί η απάντηση της κυβέρνησης στην Κομισιόν για τη νομιμότητα των μέτρων υπέρ των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους για τη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα του Σκαραμαγκά έχουν εκφράσει παράπονα στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς θεωρούν ότι η διοίκηση των ναυπηγείων είναι απρόθυμη να συνεργαστεί μαζί τους και δεν τους παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.


Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να είναι το μοναδικό πρόβλημα: η Κομισιόν αναμένει ακόμη -παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία έληξε στις 27 Απριλίου- την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο ζήτημα της νομιμότητας της δέσμης μέτρων υπέρ των εργαζομένων στα ναυπηγεία.


Όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και τα οποία αποτελούσαν τη βασική διεκδίκηση των εργαζομένων προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την πώληση της επιχείρησης (καθώς κατέχουν το 49% του μετοχικού κεφαλαίου) συνιστούν ουσιαστικά κρατική επιχορήγηση 25 δισ. δραχμών.


Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, απαγορεύεται η ελληνική κυβέρνηση να επιχορηγήσει με οποιαδήποτε μορφή μια ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει τους κανόνες περί ανταγωνισμού. Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θεωρούνται ιδιωτική εταιρεία βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εφόσον το 51% είχε περάσει στην τράπεζα ΕΤΒΑ και το υπόλοιπο 49% κατείχαν οι εργαζόμενοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ