27

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε την Τετάρτη η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο 46,79 μονάδων (2,30%) και να διαμορφώνεται στις 2.063,40 μονάδες και τον Dow Jones να «σκαρφαλώνει» υψηλότερα κατά 170,60 μονάδες (1,60%) στις 10.624,94 μονάδες.

Η Γουόλ Στριτ κατέγραψε κέρδη, για πρώτη φορά στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό το Μάρτιο, γεγονός που ενίσχυσε την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ίσως τελειώσει σύντομα.


Οι μετοχές της Pulte αλλά και άλλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο ανάμεσα στις μετοχές του Standard & Poors 500. Τα κέρδη του δείκτη καθοδήγησαν οι μετοχές της General Electric, βάσει της αισιοδοξίας ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση με τη Honeywell International.


Ο Standard & Poors 500 έκλεισε στις 1.228,49 μονάδες, με κέρδη 1,57%.


Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι μετοχές της Philip Morris, καθώς η Washington Post ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανόν να μη διαθέτει επαρκείς πόρους, προκειμένου να προχωρήσει τη δικαστική διαμάχη με τον κλάδο της καπνοβιομηχανίας.


Τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών «ήταν ένα θετικό σημάδι» δήλωσε στο Bloomberg o πρόεδρος της Rutherford Investment Management, Γουίλιαμ Ράδερφορντ. Οι επενδυτές «βλέπουν θετικά νέα, αλλά υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών» προσέθεσε.


Με το 67% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου θα υποχωρήσουν κατά 6,4%. Στο σύνολο του φετινού έτους εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 2,5%.


Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 8,38 μονάδες στις 4.156,93. Πάντως, από τις 22 Μαρτίου, όταν είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, σημειώνει κέρδη της τάξεως του 11%.


Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.827,50 μονάδες (-0,22%), στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.407,84 (-0,31%) και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,15% στις 6.115,19 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ