Τριακόσια εκατομμύρια οι χρήστες μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών
Θεσσαλονίκη: Τριακόσια εκατομμύρια άτομα στον κόσμο λαμβάνουν ημερησίως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ωστόσο, μόνο τα 70 εκατομμύρια τα παίρνουν κατόπιν συνταγής, σύμφωνα με στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο στη διάρκεια του 16ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.
Θεσσαλονίκη: Τριακόσια εκατομμύρια άτομα στον κόσμο λαμβάνουν ημερησίως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ωστόσο, μόνο τα 70 εκατομμύρια τα παίρνουν κατόπιν συνταγής, σύμφωνα με στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο στη διάρκεια του 16ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.
Βάσει των ερευνών, τα ΜΣΑΦ χορηγούνται σε ποσοστό 45% για περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας, 8% για οσφυαλγία, 6% για οστεοαρθρίτιδα, 4% για κακώσεις και 3,5% για άλλες αιτίες. Το 40% των ασθενών που τα λαμβάνουν είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
Ενδοσκοπικές μελέτες έχουν δείξει ότι το 15-30% των ασθενών που παίρνουν τακτικά αυτά τα φάρμακα εμφανίζουν παρενέργειες, κυρίως αιμορραγία ή διάτρηση και γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικό έλκος.
Στις εργασίες του συνεδρίου θα περιλαμβάνεται και το θέμα της διάχυτης οζώδους βρογχοκήλης, εφόσον αποτελεί τη συχνότερη ενδοκρινική πάθηση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Υπολογίζεται ότι 350.000-400.000 Έλληνες πάσχουν από ψηλαφητό όζο· τα συμπτώματα της ασθένειας θυμίζουν θυρεοειδοπάθεια και νευροφυτικά (ταχυκαρδία, ιδρώτες, αϋπνίες, υπερνευρικότητα), ενώ προκαλούνται απώλεια βάρους και αδυναμία.
Πηγή: ΜΠΕ
health.in.gr
- Α1 Γυναικών: Άλλαξε η ώρα του τζάμπολ στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Φόβοι για νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Πέμπτης – Τα Νότια Προάστια μετρούν τις πληγές τους μετά την καταστροφή
- Τραμ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή – Ποιοι σταθμοί δεν θα λειτουργούν
- Το βίντεο της χρονιάς έφτιαξε ο Πανιώνιος και δείχνει τον δρόμο σε ομάδες, αθλητές και γονείς (vid)
- Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε 6 συλληφθέντες που πετούσαν σε χωράφι μπάζα και απόβλητα
- Ακτίδα φωτός μέσ’την τραγωδία: Οικογένεια ξαναβρίσκει τον σκύλο της, που αγνοούταν μετά το δυστύχημα στην Ισπανία

