Τέσσερα επικίνδυνα σημεία για τη σταθερότητα του προϋπολογισμού 2001
Το θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου αφορά στη σταθερότητα του προϋπολογισμού του 2001, καθώς ήδη παρουσιάζονται οι πρώτοι τριγμοί σε τέσσερα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη που μπορούν να ανατρέψουν τους στόχους της κυβέρνησης.
61
Το θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου αφορά στη σταθερότητα του προϋπολογισμού του 2001, καθώς ήδη παρουσιάζονται οι πρώτοι τριγμοί σε τέσσερα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη που μπορούν να ανατρέψουν τους στόχους της κυβέρνησης.
Οι δημόσιες δαπάνες, το δημοσιονομικό χρέος, ο πληθωρισμός και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αποτελούν τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» της κυβέρνησης, καθώς αποκλίνουν από τους αρχικούς στόχους.
Δημόσιες δαπάνες: το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα από το ΦΠΑ και τις λοιπές εισφορές κινήθηκαν μεν εντός των στόχων αλλά με μειωμένο ρυθμό, εγείροντας φόβους μήπως η εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα ύψους 220 δισ. δρχ. δεν καταστεί δυνατή.
Ήδη στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών κυκλοφορεί το ενδεχόμενο ότι ο προϋπολογισμός 2001 θα κλείσει με απόκλιση 200 δισ. δρχ., η οποία θα προέλθει από υστέρηση εσόδων και υπέρβαση δαπανών των δημόσιων φορέων.
Δημόσιο χρέος: η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη- επισημαίνει, όσον αφορά στο θέμα του δημοσίου χρέους, ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 99,5% επί του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, ξεφεύγοντας από τον αρχικό στόχο που ήθελε το συγκεκριμένο μέγεθος στο 98,9% επί του ΑΕΠ. Ο κυριότερος λόγος για την απόκλιση αυτή είναι τα μειωμένα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την υστέρηση των δημοσίων εσόδων.
Πληθωρισμός: κοντά στο 3% κινείται ήδη ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ενώ τον Απριλίο ενδέχεται να αυξηθεί, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Η έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για τιμάριθμο έτους στο 3,2% έναντι του 2,5% του κυβερνητικού στόχου, βάσει του οποίου έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός 2001.
ΑΕΠ: ο αρχικός στόχος τοποθετούσε το συγκεκριμένο δείκτη στο 5% το τρέχον έτος, ποσοστό που η κυβέρνηση βάσιζε στο μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης και στην υψηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρ όλα αυτά, η Κομισιόν εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα προσεγγίσει μόλις το 4,4%, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γρίπη D και κορονοϊός των σκύλων – Νέοι αναδυόμενοι ιοί αναγνωρίστηκαν ως απειλή για τη δημόσια υγεία
- Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών το μεσημέρι στη Νίκαια – Ποιες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι
- Ο πατέρας της Νίκολα Πελτζ επικρίνει τον τρόπο που οι Μπέκαμ εκθέτουν την οικογένεια στη δημοσιότητα
- Τραμπ: Νέα επίθεση σε δημοσιογράφο του CNN που τον ρώτησε για τον Έπσταϊν – «Είσαι η χειρότερη, δεν χαμογελάς»
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέντε φορές που επιχειρήθηκε η πολιτική αξιοποίησή τους
- Ετσι νίκησε ο Φουρλάνι τον Μίλτο Τεντόγλου στον αγώνα της Οστράβα

