Έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για την απόφαση Μπους να μην επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο
Αθήνα: Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, να μην επικυρώσει τη Συνθήκη του Κιότο, που ορίζει μείωση των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Αθήνα: Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, να μην επικυρώσει τη Συνθήκη του Κιότο, που ορίζει μείωση των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το περιβάλλον Μάργκοτ Βάλστρομ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση της Ουάσινγκτον και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να συζητήσει προβλήματα και λεπτομέρειες, αλλά όχι να καταργήσει ολόκληρο το πρωτόκολλο».
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Μάικλ Μίτσερ δήλωσε: «Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η πιο επικίνδυνη και επίφοβη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα 100 χρόνια».
Εντονότερη υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης της Κίνας, η οποία χαρακτήρισε ανεύθυνη την απόφαση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε: «Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Κιότο, η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, με το πρόσχημα ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα εκπληρώσουν τις δικές τους… Αυτή η στάση είναι ανεύθυνη και πλήττει το περιβάλλον».
Η Ιαπωνία κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει και η Αυστραλία υπενθύμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πλέον άπληστος καταναλωτής πρώτων υλών στον κόσμο, φέρει την ευθύνη για την ανάγκη περικοπής στις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στον Ειρηνικό Ωκεανό οι νησιωτικές χώρες υφίστανται ήδη τις συνέπειες του φαινομένου, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει την άνοδο στη στάθμη της θάλασσας, έτσι πολλές παράκτιες περιοχές και ολόκληρα νησιά απειλούνται με αφανισμό.
Το Διακυβερνητικό Πάνελ για τις Αλλαγές του Κλίματος (IPCC), στο οποίο μετέχουν 2.000 επιστήμονες, έχει προειδοποιήσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασία) και την εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Ο πρόεδρος του IPCC Τομιχίρο Τανιγκούσι, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απόφαση των ΗΠΑ, δήλωσε: «Προφανώς, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από τα λόμπι της βιομηχανίας πετρελαίου και άνθρακα προκειμένου να εγκαταλείψει τη συνθήκη». Ωστόσο, άφησε μια νότα αισιοδοξίας, καθώς δεν θεωρεί ότι πρόκειται για οριστική απόφαση.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Ο Πάτρικ Γκίμπσον έγινε η «φωνή» του Τζέιμς Μποντ, αλλά δεν θα φορέσει το κοστούμι του 007
- Ολυμπιακός: Από την Αθήνα στην Αστάνα – Το ταξίδι των Πειραιωτών στο Καζακστάν (vid)
- Δημιουργήθηκε Μουσείο Μαθητικής Ιστορίας στο Κορακοβούνι Βόρειας Κυνουρίας
- Ανδρουλάκης: Live η τοποθέτησή του στη Βουλή για το «κυκλοφοριακό χάος και την υποβάθμιση των ΜΜΜ στην Αττική»
- Σέμνη Καρούζου: Ένα μικρό «ευχαριστώ» διά χειρός Μανόλη Ανδρόνικου
- Νιγηρία: Έρευνες για κύκλωμα εμπορίας οργάνων μετά από φρικιαστική ανακάλυψη σε αστυνομική έφοδο

