35

Στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, σε ομιλία του στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Αντριου Αθενς.

Παρουσία των Ελλήνων και Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμούς μιλώντας κυρίως για την ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Νιώτης έκανε λόγο και για το εξαιρετικό, όπως το χαρακτήρισε, επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, που αφορά σε πολλούς τομείς συνεργασίας.


Ως αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, επισήμανε ιδιαίτερα τη συνεισφορά των ομογενών και τις προοπτικές συμμετοχής τους στις προετοιμασίες της Ολυμπιάδας του 2004, για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι απόλυτα επιτυχής και μοναδική.


Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και αμοιβαία συμφέροντα, και πρoσέθεσε ότι πρέπει να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες συνεργασίας.


Ο κ. Νιώτης εκτίμησε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, ωστόσο, η Αγκυρα πρέπει να επιδείξει την προθυμία της να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε δε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στα Βαλκάνια, εξήγησε ότι η μακροπρόθεσμη περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή βασίζεται σε τρεις άξονες: στο συνταγματικό μέλλον της Γιουγκοσλαβίας υπό τη νέα δημοκρατική της ηγεσία, στο μέλλον της ΠΓΔΜ και στο τέλος του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού στα Βαλκάνια.


Ανέφερε, ακόμη, ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη και ότι οι επιθέσεις στα σύνορα και εντός του εδάφους της ΠΓΔΜ δημιουργούν ένα επικίνδυνο κλίμα. Τέλος, χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τα Τίρανα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ