Έλληνας γιατρός βοηθά άνδρες θετικούς στον HIV να τεκνοποιήσουν
Οι άνδρες φορείς του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν υγιή παιδιά μέσω μιας τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί για το σκοπό αυτόν από ερευνητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
36
Οι άνδρες φορείς του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν υγιή παιδιά μέσω μιας τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί για το σκοπό αυτόν από ερευνητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο δρ. Δημήτρης Λουτράδης και οι συνεργάτες του έχουν ήδη βοηθήσει δύο άνδρες φορείς να αποκτήσουν υγιή παιδιά, εφαρμόζοντας την τεχνική της ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπέρματος (ICSI, ΙntraCytoplasmic Sperm Injection). Όπως αναφέρει το Reuters Health, η χρήση της ICSI για το σκοπό αυτόν περιγράφεται σε δημοσίευση του δρ. Λουτράδη στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.
Η μέθοδος έγκειται στη μεταφορά ενός σπερματοζωαρίου στο εσωτερικό του ωαρίου με τη βοήθεια μιας μικροπιπέτας (αναρροφητικό σιφώνιο). Το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη συνέχεια στη μήτρα της -υγιούς- γυναίκας.
Η μέθοδος ICS χρησιμοποιείται συνήθως για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ανδρικής γονιμότητας, όπως όταν το σπέρμα του άνδρα περιέχει πολύ μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων.
Έως τώρα οι άνδρες φορείς του ιού μπορούσαν να αποκτήσουν υγιή παιδιά μόνο μέσω της τεχνικής της ενδομητριακής σπερματέγχυσης (UI, IntraUterine Insemination), κατά την οποία το σπέρμα εισάγεται στη μήτρα, αφού έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να απομακρυνθεί ο HIV.
Ωστόσο, ο δρ. Λουτράδης θεωρεί ότι η σπερματέγχυση δεν προφυλάσσει απόλυτα το έμβρυο και τη μητέρα από τον ιό, παρ όλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη γέννηση χιλιάδων υγιών παιδιών από πατέρες φορείς του AIDS.
Τα δύο ζευγάρια που συμμετείχαν στις δοκιμές του δρ. Λουτράδη απέκτησαν από ένα αγοράκι. Τα δύο βρέφη και οι μητέρες τους υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μετά τον τοκετό και διαπιστώθηκε ότι ήταν υγιή.
Μία από τις δύο γυναίκες και το μωρό της εξετάστηκαν εκ νέου τρεις και έξι μήνες αργότερα, και τα τεστ ήταν και πάλι αρνητικά. Οι ερευνητές θα εξετάσουν και το δεύτερο βρέφος σε ηλικία έξι μηνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τραμπ: «Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε νέα ηγεσία στο Ιράν»
- Εκπνέει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων – Τι να κάνετε
- Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι 12 μήνες του «πλανήτη Τραμπ» και το «δόγμα» της Αθήνας
- Η πιο τρομακτική επίθεση στην Ιστορία – 100 Ρωσικά «ζόμπι» πήραν στο κυνήγι 7.000 Γερμανούς
- Λίβερπουλ – Μπέρνλι 1-1: Τέταρτο σερί ματς χωρίς «τρίποντο» οι «κόκκινοι», νίκη… Ευρώπης η Τσέλσι (2-0)
- Άγιος Παντελεήμονας: Έκρυβαν ναρκωτικά σε υδρορροή της εκκλησίας και τα διακινούσαν
- Ο Τραμπ δεν αποκλείει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ λόγω της διαμάχης για τη Γροιλανδία – Μπορεί να το κάνει;
- Σούπερ μάρκετ: Έρχονται εξαγορές και επενδύσεις την επόμενη διετία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Γροιλανδία: Τι θα κληρονομήσει ο Τραμπ σε περίπτωση απόκτησής της [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_greenland_panama-2-300x300.png)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442