
Στενός συνεργάτης του Μιτεράν ύποπτος στην υπόθεση πώλησης όπλων στην Αγκόλα
Τη διεξαγωγή ερευνών για τις καταγγελίες που φέρουν τον Ζακ Αταλί, επί δέκα έτη στενό συνεργάτη του Φρανσουά Μιτεράν, να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της παράνομης πώλησης όπλων στην Αγκόλα, διέταξε την Παρασκευή η γαλλική Δικαιοσύνη. Στην ίδια υπόθεση φέρεται αναμειγμένος και ο Ζαν - Κριστόφ Μιτεράν, γιος του εκλιπόντος Γάλλου προέδρου.
51
Τη διεξαγωγή ερευνών για τις καταγγελίες που φέρουν τον Ζακ Αταλί, επί δέκα έτη στενό συνεργάτη του Φρανσουά Μιτεράν, να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της παράνομης πώλησης όπλων στην Αγκόλα, διέταξε την Παρασκευή η γαλλική Δικαιοσύνη. Στην ίδια υπόθεση φέρεται αναμειγμένος και ο Ζαν – Κριστόφ Μιτεράν, γιος του εκλιπόντος Γάλλου προέδρου.
Ο Αταλί, ο οποίος το 1993 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, εξαιτίας κατηγοριών για κακοδιαχείριση, θεωρείται σήμερα και επισήμως ύποπτος για «άσκηση επιρροής» στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και για κατάχρηση.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, γαλλικές δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθεί το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων (77 εκατ. δρχ.) που καταβλήθηκαν στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων που ανήκε στον Αταλί, από το γνωστό λαθρέμπορο όπλων, Πιέρ Φαλκόν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για το σκάνδαλο της Αγκόλα.
Ο Ζακ Αταλί δηλώνει πως το εν λόγω χρηματικό ποσό χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση οικονομικών μελετών στο αφρικανικό κράτος της Αγκόλα. Ωστόσο, Γάλλοι δικαστές εκτιμούν ότι το ποσό αυτό πιθανόν χρησιμοποιήθηκε για παράνομες πληρωμές, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πώληση ρωσικών όπλων στην Αγκόλα στις αρχές της δεκαετίας του 90.
Ο Ζαν – Κριστόφ Μιτεράν έχει παραδεχτεί ότι έχει εισπράξει 1,8 εκατομμύρια δολάρια (658 εκατ. δρχ.) από τον Φαλκόνε σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό.
Οι δικηγόροι του Αταλί δηλώνουν, πάντως, ότι οι κατηγορίες εναντίον του πελάτη τους είναι απολύτως αβάσιμες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Απαντήστε χωρίς υπεκφυγές» – Ερωτήματα ΠΑΣΟΚ σε Μαρινάκη μετά τις αντιφάσεις του Δημητριάδη για το σκάνδαλο των υποκλοπών
- Ξάνθη: Θρίλερ με νεκρό βρέφος – Συνελήφθη η μητέρα του
- Η Βαλένθια θα διεκδικήσει μόνιμη άδεια στη Euroleague
- Χανταϊός: Η Αυστραλία επαναπατρίζει πολίτες της με αεροσκάφος από το Hondius – Νοσεί και Αμερικανός επιβάτης
- Χανταϊός: Ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει τις 45 ημέρες – Τι λένε Βασιλακόπουλος και Μαγιορκίνης
- Αντώνης Ρέμος: Η δωρεάν συναυλία στη Θεσσαλονίκη για τα 30 χρόνια του στο τραγούδι
