Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τη διάρκεια ζωής

H συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κάθε αιτιολογίας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως αναφέρει δημοσίευση Βρετανών επιστημόνων στο έγκυρο περιοδικό Lancet.

36

H συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κάθε αιτιολογίας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως αναφέρει δημοσίευση Βρετανών επιστημόνων στο έγκυρο περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με το Reuters Health, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αποκαλύπτει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων κατά 50 γραμμάρια την ημέρα οδήγησε σε μείωση της πιθανότητας θανάτου κατά 20%, για τα τέσσερα χρόνια που διήρκεσε η μελέτη.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κέι Τι Κόου, μέτρησαν τη συγκέντρωση της βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) στο αίμα σχεδόν 20.000 Βρετανών και για τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν τους παρακολουθούσαν ιατρικά και κατέγραφαν τις διατροφικές τους συνήθειες.


Η πιθανότητα θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο για αυτούς που παρουσίαζαν την υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C ήταν η μισή σε σχέση με τα άτομα με τη μικρότερη συγκέντρωση. To όφελος από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται να είναι το ίδιο για όσους καπνίζουν, έχουν διαβήτη, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή χοληστερόλη.


Πάντως, όπως διευκρινίζει ο δρ. Κέι Τι Κόου, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης μειώνει από μόνη της τον κίνδυνο θανάτου. «Τα επίπεδα της βιταμίνης C στο πλάσμα αποτελούν έναν αξιόπιστο δείκτη της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και είναι πιθανόν άλλα συστατικά των τροφών αυτών να έχουν επίσης προστατευτική δράση» αναφέρει.


Το ασκορβικό οξύ παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και «εξουδετερώνει» τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικές βλάβες στο DNA και αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου. Παράλληλα, αυξάνει την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου αλλά και πολλών ορμονών.


Πλούσια σε ασκορβικό οξύ είναι τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα ακτινίδια, οι μπανάνες και αρκετά από τα πράσινα λαχανικά.


H συνιστώμενη από το Ιατρικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ημερήσια δόση είναι 90mg για τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες, ποσότητα που περιέχεται σε 235ml φρέσκου χυμού πορτοκαλιού. Στους καπνιστές συνιστάται η πρόσληψη επιπλέον 35mg ημερησίως. Ποσότητες άνω των 2gr μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο