Λιπώδης ιστός μετατρέπεται σε χόνδρο για την αντιμετώπιση τραυμάτων
Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν λιπώδη ιστό σε χόνδρο, τον ιστό που καλύπτει πολλές αρθρικές επιφάνειες και προστατεύει τα οστά. Καλλιεργημένα σε τρισδιάστατα «καλούπια» που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασθενή, τα χονδροκύτταρα που προκύπτουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση επώδυνων βλαβών στις αρθρώσεις.
Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν λιπώδη ιστό σε χόνδρο, τον ιστό που καλύπτει πολλές αρθρικές επιφάνειες και προστατεύει τα οστά. Καλλιεργημένα σε τρισδιάστατα «καλούπια» που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασθενή, τα χονδροκύτταρα που προκύπτουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση επώδυνων βλαβών στις αρθρώσεις.
Ο χόνδρος δεν τροφοδοτείται από αιμοφόρα αγγεία και διαθέτει πολύ περιορισμένη ικανότητα ανάπλασης.
Όπως αναφέρει το EurekAlert.com, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ, με επικεφαλής τον δρ. Τζέφρι Έρικσον, επέδρασαν με ένζυμα σε λιπώδη ιστό που είχε προέλθει από επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και στη συνέχεια τον φυγοκέντρησαν, ώστε να απομονώσουν κύτταρα στρώματος, τα οποία μετατρέπονται φυσιολογικά σε λιποκύτταρα.
Χορήγησαν στα κύτταρα αυτά στεροειδή φάρμακα, παράγοντες ανάπτυξης και βιταμίνη C, ώστε να ενεργοποιήσουν την παραγωγή κολλαγόνου, και στη συνέχεια τα εισήγαγαν σε τρισδιάστατες μήτρες (καλούπια) κατασκευασμένες από ένα βιοδιασπώμενο πολυσακχαρίτη.
Σε διάστημα δύο εβδομάδων τα κύτταρα είχαν μετατραπεί σε χόνδρο, ο οποίος είχε πάρει το σχήμα της μήτρας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σχήμα της μήτρας μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου που έχει υποστεί τραύματα ή πάσχει από αρθρίτιδα. Η μήτρα απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό του πάσχοντος και αυτό που μένει είναι ο νέος χόνδρος στις θέσεις όπου υπήρχαν βλάβες.
Χονδροκύτταρα έχουν δημιουργηθεί και στο παρελθόν από βλαστικά κύτταρα, τα οποία όμως πρέπει να απομονωθούν από το μυελό των οστών με μία επώδυνη τεχνική που δεν παρέχει πάντα τον απαιτούμενο αριθμό κυττάρων.
Η νέα μέθοδος της ομάδας του Πανεπιστημίου Ντιουκ είναι απλούστερη, καθώς λιπώδης ιστός μπορεί εύκολα και σχετικά ανώδυνα να απομονωθεί από τον ίδιο τον ασθενή, ώστε να καλλιεργηθεί μόσχευμα απόλυτα συμβατό με αυτόν.
Οι ερευνητές εμφύτευσαν το χόνδρο που δημιούργησαν σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι δεν μετατράπηκε σε λίπος ή οστικό ιστό. Εάν οι δοκιμές σε πειραματόζωα είναι επιτυχείς, η μέθοδος θα μπορούσε να αρχίζει να εφαρμόζεται πειραματικά σε ανθρώπους σε διάστημα τριών έως πέντε χρόνων, αναφέρει ο δρ. Γκουίλακ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η διαδικασία απομόνωσης των κυττάρων στρώματος έχει κατοχυρωθεί από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Artecel Sciences.