Εξάπλωση ασθενειών λόγω του υπερπληθυσμού προβλέπουν επιστήμονες
Σαν Φρανσίσκο: Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμούν ότι, με την προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού της Γης τις επόμενες δεκαετίες, είναι πιθανότερο να εξαπλωθούν μολυσματικές ασθένειες, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Ένωσης για την Ανάπτυξη της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science - AAAS) προβλέπουν τη μετάδοση βακτηρίων και άλλων μολυσματικών μικροοργανισμών σε ανθρώπους και ζώα, ενώ επισημαίνουν άλλη μία φορά πόσο επείγουσα καθίσταται η αύξηση της παραγωγής τροφίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πλανήτη τα επόμενα 50 χρόνια.
Σαν Φρανσίσκο: Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμούν ότι, με την προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού της Γης τις επόμενες δεκαετίες, είναι πιθανότερο να εξαπλωθούν μολυσματικές ασθένειες, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Ένωσης για την Ανάπτυξη της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science – AAAS) προβλέπουν τη μετάδοση βακτηρίων και άλλων μολυσματικών μικροοργανισμών σε ανθρώπους και ζώα, ενώ επισημαίνουν άλλη μία φορά πόσο επείγουσα καθίσταται η αύξηση της παραγωγής τροφίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πλανήτη τα επόμενα 50 χρόνια.
Όπως μεταδίδει το BBC, οι επιστήμονες υπολογίζουν άνοδο στην παραγωγή κρέατος κατά 50% τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά επισημαίνουν ότι οι αυξανόμενοι πληθυσμοί των ζώων θα έλθουν πολύ κοντά στους ανθρώπους και θα είναι πολύ πιο εύκολη η μετάδοση βακτηρίων και ιών.
Ειδικοί επιστήμονες στο χώρο των καλλιεργειών υποστηρίζουν πως γίνονται επιτακτικές οι μεγάλες αυξήσεις στην παραγωγή τροφίμων και τονίζουν ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θα πρέπει να μεγαλώσει κατά 50% τα επόμενα 30 χρόνια, ενώ ανάλογες αυξήσεις είναι απαραίτητες στις καλλιέργειες σιταριού και καλαμποκιού.
Ομάδα επιστημόνων επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν οι παραπάνω αυξήσεις να καλυφθούν από τις υπάρχουσες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Λύση, κατά τους ίδιους, θα μπορούσε να δώσει η χρήση των γενετικά τροποποιημένων φυτών, ώστε να προκύψει μεγαλύτερη παραγωγή και να δημιουργηθούν ανθεκτικότερα προϊόντα. Πολλοί όμως ήταν αυτοί που διαφώνησαν, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται πλήρως, ενόσω εγείρονται και μεγάλοι φόβοι για την υγεία των ανθρώπων και την περιβαλλοντική ισορροπία.
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Τροφίμων (International Food Policy Research Institute – IFPRI) σε έκθεσή του τονίζει ότι το 84% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παγκοσμίως εμφανίζει προβλήματα γονιμότητας, που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, προκειμένου να συνεχίσει να ακολουθεί η παραγωγή την αύξηση του πληθυσμού.
Το IFPRI δημοσιοποίησε δορυφορικά δεδομένα που δείχνουν ότι το 16% της καλλιεργήσιμης έκτασης του πλανήτη παρουσιάζει χημική μόλυνση, αυξημένη οξύτητα και αλατότητα και, επίσης, κακή αποστράγγιση. Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτελούν η μόλυνση των εδαφών από τον τοξικό για τα φυτά άργιλο και η απόθεση αλάτων στις αρδευόμενες εκτάσεις. Υπολογίζεται ότι 16τ.χλμ. καλλιεργήσιμης γης χάνονται κάθε χρόνο από την αύξηση της αλατότητας.
Στην εν λόγω αναφορά υπογραμμίζεται, εξάλλου, η «επείγουσα ανάγκη» για καλύτερη διαχείριση του νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία -το οποίο αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής κατανάλωσης- και ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής, χωρίς να επεκταθούν η αποψίλωση δασών και η καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων.
Πηγή: Reuters
health.in.gr
- Καναδάς: Ποια ήταν η 18χρονη δράστρια του μακελειού σε σχολείο
- H ΔΟΕ απέκλεισε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ουκρανό με το κράνος με τις εικόνες νεκρών αθλητών
- ΒΗΜΑ: Έρχεται αυτή την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
- Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσουν ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες
- Συμπληρωματική χρηματοδότηση για έργα σε Δήμους της Βόρειας Εύβοιας
- Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης: Να βελτιώσει η Ευρώπη την ανταγωνιστικότητά της


