Οθόνες «οργανικής ακτινοβολίας» από τη Sony
Η Sony παρουσίασε την Τετάρτη μια οθόνη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Οργανικής Ηλεκτροακτινοβολίας (Organic Electroluminescence - OEL) και η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το διάδοχο των σημερινών οθονών υγρών κρυστάλλων.
Η Sony παρουσίασε την Τετάρτη μια οθόνη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Οργανικής Ηλεκτροακτινοβολίας (Organic Electroluminescence – OEL) και η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το διάδοχο των σημερινών οθονών υγρών κρυστάλλων.
Η νέα τεχνολογία της Sony δίνει τη δυνατότητα αποτελεσματικής απεικόνισης εναλλασσόμενων εικόνων -όπως βίντεο- σε φορητές συσκευές, χωρίς την εμφάνιση των ενοχλητικών «ιχνών» που εμφανίζονται στις κοινές οθόνες υγρών κρυστάλλων. To πρωτότυπο που παρουσίασε η Sony είχε διαγώνιο 13 ιντσών και λειτουργούσε σε ανάλυση 800×600.
Σε αντίθεση με τις οθόνες υγρών κρυστάλλων, η νέα τεχνολογία δεν απαιτεί την ύπαρξη μιας φωτεινής πηγής στο πίσω μέρος της οθόνης, πράγμα που καθιστά δυνατή την κατασκευή λεπτότερων οθονών με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Αρχικά η τεχνολογία OEL προορίζεται για την κατασκευή οθονών για φορητές συσκευές, αλλά μελλοντικά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή μεγαλύτερων οθονών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Sony θεωρεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως το διάδοχο των συμβατικών οθονών υγρών κρυστάλλων, δεδομένου ότι κοστίζει 20% φθηνότερα από τις οθόνες LCD. Bασικό όμως μειονέκτημα των οθονών OEL είναι ότι έχουν σχεδόν το 1/3 της διάρκειας ζωής των οθονών LCD.
Η τεχνολογία OEL έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων κατασκευαστών, όπως οι Kodak, Sanyo, Seiko και Pioneer. Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο ZDNet, η Sony αναμένεται να προβεί στη μαζική παραγωγή των οθονών OEL το 2003.
- «Πάμε με καλή ψυχολογία»: Τι είπε ο προπονητής του Άγιαξ για τον «τελικό» με τον Ολυμπιακό
- Κακοκαιρία: Σε ισχύ έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου – Κλειστό το πορθμείο
- Αττική: Ήχησε το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα
- Γεώτρηση βάθους 195 μέτρων ετοιμάζεται στα Τρίκαλα
- Τραμπ: Κρίσιμη η συνεδρίαση στο Νταβός για τη Γροιλανδία – Τρόπο αποκλιμάκωσης αναζητούν οι Ευρωπαίοι
- Τι «σκέφτεται» ο σκύλος μας όταν μιμούμαστε σκυλίσιες συμπεριφορές;



