27

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δικτύωσης στον κόσμο Cisco Systems ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη της το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο -έληξε στις 27 Ιανουαρίου- αυξήθηκαν κατά 7,1%, ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν με το χαμηλότερο ρυθμό από το 1990, κατά 3,5%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Παράλληλα, η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα κέρδη της στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο ίσως υποχωρήσουν έως και 5%.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας «σκαρφάλωσαν» στα 874 εκατ. δολάρια (320,8 δισ. δρχ.) ή 16 σεντς ανά μετοχή, από 816 εκατ. δολάρια (299,51 δισ. δρχ.) ή 11 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.


Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Cisco, που είναι γνωστή στην αγορά για τη συνεχή υπέρβαση των προσδοκιών, αυτήν τη φορά απογοήτευσε. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζον Τσάμπερς είχε μιλήσει δύο φορές τον Ιανουάριο για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Cisco το τελευταίο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου οι πελάτες της -συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών εταιρειών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων- είχαν περικόψει τις δαπάνες τους στο διαδικτυακό εξοπλισμό, λόγω της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.


Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου ίσως υποχωρήσουν έως και κατά 5%, προειδοποιεί η Cisco


Παράλληλα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Cisco Λάρι Κάρτερ, η κερδοφορία της εταιρείας ίσως υποχωρήσει έως και κατά 5% στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, συγκριτικά με το δεύτερο, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να είναι σταθερές.


Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία σημειώνει μείωση των κερδών της τα τελευταία 11 χρόνια, στα οποία οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.


Την Τρίτη η τιμή της μετοχής της Cisco ανέβηκε υψηλότερα κατά 1,19 δολάριο στα 35,75.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ